2014. május 1., csütörtök

Vetemény

Egyszer láttam egy kisfilmet egy idős néniről, aki igen érdekesen művelte a kertjét. Nagyjából semmit nem csinált a szokásos módon, ültetés helett például csak eldobálta a krumplit, a magokat sem takarta be földdel, modnván: a gazt sem ülteti el senki, mégis milyen jól nő. Izgalmas volt és hihetetlen is, hogy így is lehet. Nem tudtam maradéktalanul magamévá tenni ezt a kertművelési módot, egy valami azonban nagyon megfogott. Rengeteget mulcsolt. Ez teljesen logikuls, ezért én is kipróbáltam tavaly. Mivel nincs szalmánk, viszont van füvünk, azzal. Nem is értem, hogy miért nem csinálja ezt mindenki, és mi miért nem kezdtük el előbb. Pedig olyan egyértelmű. A levágott fű csak gond. A komposzton berohad, kidobni meg nem fogjuk. Most a kocsibeállón megszárítjuk (a szomszédokét is, akik nyilván kicsit hóbortosnak tartanak minket, de ez úton is köszönjük nekik a füvet!), aztán behordom a zöldségek közé.
 
A föld nem szárad ki olyan gyorsan, kevesebbet kell locsolni, a gyom sem nő annyira, mert nem süti a talaj felszínét a nap, ami mégis kinő, azt könnyebb kihúzni, eső után nem lesz sáros a lábam, és a termések is tiszták maradnak, akkor is, ha leérnek a fűbe. Plusz tápanyag jut a földbe. Attól sem kell tartani, hogy eláraszt minket a rengeteg fű, mert hetente újra lehet szórni a veteményest, addigra annyira összeesik/elfogy. (A teljesen megszárított füvet papírdobozban vagy zölséges rekeszben sokáig lehet tárolni, csak arra kell vigyázni, hogy ne legyen nedves.)