Én megkérdezném!

  1. Gyapjúfonál
  2. Cseresznyemagzsák
  3. Heti menű
  4. Lekvár
  5. Szárított fűszerek
  6. Levendula
  7. Kosár
Nos igen. A gyapjúról bőven lenne mit meséni. Nemsokára megírom, addig olvass tobább :)

Mire jó a cseresznyemagzsák?
A mi családunk leginkább hideg lábak, fájó pocak vagy fül melegítésére használja. És onnan lehet tudni, hogy beköszöntött a tél, 
hogy a gyerekek ezzel mennek aludni :)
Melegíteni lehet kályha tetején, sütőben (130 fokon 10 percig), vagy mikróban (alacsony fokozaton 1-2 percig). Vigyázz, hogy a huzatot ne égesd meg és használat előtt ellenőrizd, hogy a magok nem lettek-e túl melegek!
Nyáron érdemes a mélyhűtőben tartan, így borogatásnak használható.
Egyéb tudnivalók:
M méret: 15x20 cm (350 gr. mag)
L méret: 20x28 cm (700 gr. mag)
A töltetként szolgáló cseresznye ill. meggymagot vegyszer nélkül kézzel tisztítom, kifőzéssel fertőtlenítem és a napon szárítom.
A külső és a belső huzat is vászonból készül, elég a külsőt kimosni időnként. (De ha szeretnéd, mosógépben, 60 fokon a belső zsákot is kimoshatod a magokkal együtt. Utána jól szárítsd meg!)
A külső huzatok mind egyediek, nem készítek belőle két egyformát.

Sokszor nem az a gond, hogy főzni kell, hanem az, hogy ki kell találni mit főzzek. És mit vásároljak hozzá - amit lehet, egy hétre előre.
Amikor böjtölni vagyunk, a következő 2 hetet mindig kitaláljuk, és ez olyan nagy könnyebbséget jelent, hogy Judit azt kérte, ezentúl írjam meg neki a menűt.
Az ő kedvéért tehát:)
(Recepteket ritka kivételtől eltekintve nem írok - arra ott vannak a szakácskönyvek, a nagyik és a gasztro blogok.)

90% gyümölcsből és 10% cukorból.
Tartósítás: lezárás után 5 percig fejtetőre állított üveg és a hagyományos száraz dunszt. (Tehát tartosítószer nincs benne, ezért felbontás után tárold hűtőben, és 2 héten belül edd meg - de ez remélem nem okoz majd gondot.)

Van itthon is fűszerkertem, de amikor az erdőt-mezőt járjuk, nem tudom megállni, hogy ne gyűjtögessek mindenféle füveket. Sosem szedek védett, és úthoz közeli részeken. A "zsákmányt" a tető alatt, levegőn szárítom (ahol egyébként a ruhákat is), majd papírzacskóban tárolom.
Végül átlátszó zacsiba kerül, hogy lásd, mit kínálok.
A leveleket nem morzsolom szét - ezt az élvezetet neked hagyom a főzés mellé:)

A levendula az egyik legsokoldalúbban használható gyógy- fűszer- és dísznövény. Évszázadokon keresztül használták fájdalomcsillapításra, görcsoldásra, nyugtatásra, az idegrendszer erősítésére, fertőtlenítésre. Lefekvés előtt egy órával fogyasztott teája nyugodt alvást biztosít.
Molyűző hatása közismert, a többi százért katt ide!
Amit én készítek:
Levendula buzogány - frissen szedett, hosszú szárú levendulát fonok össze szaténszalaggal. Készítés után szárad meg.
Levendula párna - szárított virágot és levelet varrok vászonba, egy sima és egy mintás párnát szaténszalaggal kötök össze. Tedd őket a fehérneműd közé, időnként morzsolt meg kicsit, éveig illatosak maradnak!

Kosarat bármiből lehet fonni, ami elég rugalmas hozzá. Én a hagyományos
 fonóvesszőt  használom, hántoltat és zöldet (hántolatlant) is,
díszítésként pedig általában vörös vesszejű fehér somot,
amit a kertben szedek.
A hántolt vesszőből "benti", a hántolatlanból "kinti" kosarak készülnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése