2015. január 11., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: lasagne
K: zellerkrémleves, zöldségek palacsintabundában
Sze: tökfőzelék
Cs: kacsamell krumpliágyon
P: leves csirkeaprólékból, narancsos csokitorta
Szo: maradék leves, fánk
V: sültmáj friss diós kenyérrel, salátával
kedd 
péntek

És közkívánatra itt a recept is:
1. Narancslekvár
Két kezeletlen narancsot alaposan mossál meg, hústűvel szurkáld át és annyi vízben ami ellepi főzd puhulásig.Vágd nagyobb darabokra és jól turmixold össze, majd 3 evőkanál barna cukorral, kevés őrölt fahéjjal és szegfűszeggel főzz belőle lekvárt (10 perc).
2. Csokikrém
120 gr. barna cukrot karamellizálj alacsony hőfokon. 150 gr durvára vágott diót piríts meg, és keverd a cukorhoz, kicsit keverd őket együtt, aztán borítsd ki egy sütőpapírra és hagyd kihűlni. Törd nagyobb darabokra és 2 teáskanál dióolajjal tedd apírtógépbe. Meg-megállva addig aprítsd míg krémes masszát nem kapsz. Vízgőz felett olvassz fel 180 gr. étcsokit és keverd a diókrémhez. Tegyél még bele egy csipet sót és egy kávéskanál őrölt fahéjat. Ha idáig megvagy, akár 2-3 hétre is hűvösre teheted a krémet, nem lesz semmi baja. Amikor használni akarod, a folytatás ez:
Vízgőz felett olvaszd fel a krémet és keverj hozzá kb. 2-2,5 dl tejszínt. Akkor jó, ha csomómentes, fényes és olyan az állaga, amit jól tudsz kenni.
3. Piskóta
200 gr liszt, 200 gr. porcukor, 4 evőkanál holland kakaó, 1 sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna - ezeket jól keverd össze, és add hozzá a másik keveréket: 7 evőkanál tejföl, 2 egész tojás, 150 gr olvasztott vaj. Együtt már ne keverd túl. Egy kapcsos tortaformát bélelj ki sütőpapírral, 175C sütőben 45 perc alatt megsül.
4. Összeállítás
Vágd három lapra a piskótát. Rétegek: piskóta-lekvár-csoki-lekvár-piskóta...  kenheted vastagon, úgy lesz fincsi! Nekem a narancslekvár amúgy kicsit kesernyés íze a tortában teljesen eltűnt. A tetejére-oldalára szintén csokikrém jön, díszíteni lehet narancsszeletekkel.

Jó sütést :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése