2014. július 27., vasárnap

Heti menű

... válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: tzatziki sültpadlizsánnal és bulgurral
K: tonhalas penne
Sz: zöldbabfőzelék fasírttal
Cs: római tál
P: csontleves és szalonnasütés
Szo: pörkölt nokedlivel
V: paradicsomleves, tárcsán sült csirkemell salátával
Hozzávalók: római tál amit előző este beáztattunk vízbe, pácolt vagy besózott hús, zöldségek és zöldfűszerek, 2 óra sütés 200 fokon.
A lányok nem nagyon díjazzák a "párolt" zöldségeket, ezért ők inkább a tegnapi maradékot kérték, így nekünk maradt másnapra is 
- és akkor még finomabb volt:)

2014. július 24., csütörtök

Mosás

Pár éve mosódióval mosok. Azóta, hogy a gyerekek nem dobálják tele a szennyest barack- és fűfoltos ruhákkal.
A mosódió kiválóan működik 40/60/90 fokon is.
A foltokat -ha mégis akad- átkenem mosószappannal.
Öblítő helyett pár csepp levendula olajat használok.
Fehér ruhákhoz teszek még mosószódát is, a konyharuhákat és konyhai kéztörlőket viszont a hagyományos módon mosom.
A ruhákat -amíg csak lehet- kint szárítom a tető alatt a fregolin.
Egy mosódiót 3-4 alkalommal is lehet használni, de a használat során elkezd "szétesni" ezért 4-5 darabonként bevarrom őket valami rongyba,
amit majd nem sajnálok kidobni.
Az egész cucc alig foglal valamennyi helyet a fürdőszobában.

2014. július 20., vasárnap

A cukkini 7X

Mivel cukkini dönping van, elgondolkodtam, hogy vajon tudnék-e egy hétig ebből a zöldségből főzni. Azt hittem nehezebb lesz, de kapásból tudtam 7 féle (semmi extra) kaját.

A darabonként 3 és fél kilósra nőtt óriásokból isteni főzelék készül, pont úgy, mintha tök lenne.

 A normál méretből lesz a rántott cukkini,

meg a cukkini fasírt.

 Az egészen kicsikből joghurtos-fokhagymás saláta,

a hasasból a töltött cukkini.

 
Ha nincs jobb ötletem, akkor cukkini leves,

vagy Wokban pirított zöldség.

2014. július 12., szombat

Aszaló

Ezt a kosarat megrendelésre készítettem. Épp elég meleg volt, ezért folyton "füröszteni" kellett. Mi tagadás, időnként cseréltem volna vele, az 500 literes hordóba én is beleférek :)
Kicsit több mint 60 cm lett az átmérője, remélem sok finomat fog aszalni!



Van egy testvére is, abban én szoktam szárítani a fűszereket :)
Vagy mint most, jobb híján abba pakolom a terményt.

2014. július 6., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: makaróni
K: tökfőzelkék
Sze: erdeigombás, articsókás pizza
Cs: hagymaleves, sajtfondü
P: halvacsora Budakeszin a Spájz-ban :)
Szo: gyümölcsnap - meggy, alma, barack, ribizli, dinnye
V: megint futóverseny, megint gulyás :)
A Terepfutas.hu versenyein olyan kiváló a gulyás, hogy van futó, aki ilyenkor félreteszi vegaságát!
Azért én most az önkéntes segítőkről teszek ide egy képet :)

2014. július 3., csütörtök

Vége a meggyszezonnak...

... de az igazi munka csak most kezdődik. Itt csücsülnek a magok, és várják, hogy megtisztítsam őket. Mit mondjak, elég jól el lehet tölteni vele pár délelőttöt...
Mosás után és előtte.
Ideje elővenni a varrógépet, és befejezni a böjt alatt megtervezett zsákokat!
Ma ők készültek el.


2014. június 29., vasárnap

Heti menű

...válaszok  a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: csirkés padlizsánsaláta
K: cukkinifasírt tejfölös mártogatóval
Sze: puliszka
Cs: harcsapaprikás túróscsuszával
P: rízstészta hagymás-paradicsomos csirkével
Szo: brokkolileves, meggyespite
V: tökfőzelék pörkölttel
A meggyet azt hittem már "kivégeztük", erre nagypapától kaptunk egy adagot. És mivel Kata kimagozta, sütöttem pitét (igen, van benne 3 kanál kakaó is).

2014. június 27., péntek

Pannonhalma

A levendulából sosem elég. Ezért elmentünk Pannonhalmi Apátság Gyógynövénykertjébe a most kezdődő levendula hetekre. Volt előadás, ahol többek közt megtudtunk, hogy a Gyógynövénykert felében termesztenek levendulát, és 500 kg növényből lesz fél liter olaj. Kaptunk ötleteket a házi felhasználásra és kézműveskedtünk egy kicsit.
Az apátság manufaktúrájában készül a levendula szappan, természetesen a kihagyhatatlan ajánlatok közé tartozik az olajjal együtt.
Itthon aztán tovább folyt a levendulázás :)
A buzogány már kiállta az idő próbáját: tavaly is készítettem,
még minding szép és illatos.
Beszereztem mindeféle pöttyös szalagot, úgyhogy ebből találsz a piacon is.
És a levendulás cukor - amiből csak keveset szabad használni .

2014. június 22., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek? örök kérdésére...

H: üvegtészta zöldségekkel
K: virsli házikenyérrel
Sze: ma a McDonald's-ban ettünk
Cs: cukkini fasírt jázmin rízzsel
P: sült karaj újkrumplival
Szo: cukkinis lecsó
V: meggyleves, sajtos-hagymás pizza
Az üvegtészta mungóbabból van, nem kell főzni, csak leforrázni. Wokban pirított zöldségekkel finom és gyors ebéd.

2014. június 15., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: fetasajttal töltött csirke
K: tortilla zöldséggel
Sze: falafel joghurtos szósszal
Cs: padlizsános csirkesaláta
P: spenótos-articsókás pizza
Szo: borsófőzelék
V: gulyás
Sosem hittem volna, hogy egyszer annyira megszeretem a spenótot, hogy pizzát sütök belőle:)


2014. június 13., péntek

Spájz

Szép nagyra megnőttek az ősszel ültetett fokhagymák, felszedek belőle valamennyit. Aztán jöhet a fokhagymás pirítós, fokhagyma leves és főként a borban pácolt fokhagyma.
Később majd tepsis csirke mellett sütöm meg, isteni finom, édes lesz a hagyma.


2014. június 8., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: Juhtúrós puliszka
K: Zöldségkrém leves, húsos bagel
Sze: Zöldbab főzelék
Cs: Süllő krumplival (receptért katt ide)
P: Lazac jázmin rízzsel és salátával
Szo: Woktészta zöldségekkel
V: Borsos lazac avokádó salátával és rizzsel
 
Végre eljutottam egy boltba, ahol lehet friss halt kapni. Sajnos halsütésben egyáltalán nem vagyok otthon, de ez a recept tényleg egyszerű, a végeredmény pedig "fenséges" volt :)
 
 A lazacot kár lett volna otthagyni a boltban. Úgy látszik mégsem olyan nehéz ez. Kb, mintha halrudacskákat kellene sütni, de a végeredményt nem érdemes összehasonlítani.

2014. június 5., csütörtök

A medál két oldala

Ez egy másik hobby.
 Nem emlékszem már, hogy jött, hogy gyöngyöt akarok fűzni. Azt hiszem Luluval voltam egy tanfolyamon és akkor kapott el a gépszíj:)

2014. június 1., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: Rizses hús
K: Eperleves, ricottás-szárítottparadicsomos szendvics
Sze: Hagymaleves, spenótos süti
Cs: Tökfőzelék
P: Sültmáj kukoricás rízzsel
Szo: Fejtettbab level
V: Almaszósz, rízs, sült csirkecomb
Ricotta, aszalt paradicsom, oliva olaj, zöldfűszer - 5 perc és kész.

2014. május 27., kedd

Ötlet

Katával gondban vagyunk, hova tegyük a fülbevalóinkat. A suliban volt vásár, és ott az egyik árusnál láttunk egy tök jó ötletet.  Gyorsan megcsináltuk mi is.
Sűrű szövésű jutazsákot szögeltünk egy képkeretbe, 10 perc alatt elkészült.

2014. május 25., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: Zöldséges bulgur
K: Sült csirkecomb friss salátával
Sze: Sajtos-tejfölös tészta
Cs: Tárkonyos raguleves
P: Sóska
Szo: Tarhonya pörkölttel
V: Spárgakrémleves, bodzás palacsinta
Szerencsére a lányok nem szeretik a spárgafejet, mindet megehetjük mi:)