2014. augusztus 31., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: lecsós hús rízzsel
K: töltött paprika
Sze: babfőzelék
Cs: rántott gomba és patiszon jázmin rízzsel
P: milánói makaróni
Szo: muszaka
V: csontleves, palacsinta torta - ezzel búcsúztatjuk el a nyári szünetet :(


paradicsomból is dömping van, de nem baj, ebből lesz a jó ragú

2014. augusztus 28., csütörtök

A tök dícsérete

Úgy emlékszem gyerekkoromban nem voltam oda a tökfőzelékért. Persze volt rosszabb is, a spenót vagy a kelkáposzta - például. Szerencsére ez embernek változik az ízlése.
Ha megnézed a heti menűt, láthatod, hogy igen előkelő helyre került a nyáron -
 és akkor hol van még a sütőtökszezon?
A tök nagyon rendes növény. Az elvetett magok hamar kicsíráznak, szépen fejlődnek, nem kell annyit gazolni, elég sok termést is hoznak. És szépek!
Amikor azt mondom, hogy tök, akkor gondolok a patiszonra, a cukkinire, a sütőtökre, a dísztökre, a spárgatökre sőt még a lopótökre is.
Meg egy kicsit az uborkára:)
És a lányok iskolájára is, ami Tök községben van, és ahol a közelmúltig dolgoztam.

2014. augusztus 24., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek? örök kérdésére...

H: petrezselymes krumpli, natur csirkemell, kovászos uborka
K: tarhonyás lecsó
Sze: csirkeleves, szilváslepény
Cs: grillezett zöldségek pirítóssal
P: fokhagymaleves, rántott hal salátával
Szo: kelkáposzta főzelék
V: gyümölcsleves, palacsinta
szó se róla, szilvadömping van...

2014. augusztus 20., szerda

Más tollával ékeskedni 2.

A sógornőm egyik legjobb szokása, hogy semmi kis mezei virágokból köt fantasztikus csorkokat. Ezt a tudományát odáig fejlesztette, hogy már komolyabban elgondolkodtam azon, ki akarhat nemesített virágot venni, amikor itt vannak ezek?! Kékek és lilák, sárgák, bordók, rózsaszínek, ezer féle zöld, megannyi forma. Ami a mezőn csak egy színes paca, közelről meglepően szép.
Jól esik felfedezni, hogy "hiszen ez a mi házunk előtt is ott lengedez", csak ebben a tömegben, ezekkel a társakkal egészen másképp néz ki!
Fénykép? Természetesen nincs róluk. Nem szokott eszembe jutni. Csak gyöngyörködöm a szigorú rendbe kötött kis kerek csokrokban pár napig. 
Amiről viszont fénykép is van, az a Tiffany.
Ez egy új hobby, de már nagyon kedves ajándékokkal lettünk mi is gazdagabbak:


2014. augusztus 17., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: szűzérme, tzatziki, krumplipüré
K: szilvakrémleves, lángos
Sze: pizza - hawai a lányok kedvéért
Cs: hal párolt zöldséggel
P: babfőzelék virslivel
Szo: oldalas, paradicsomsaláta, újkrumpli
V: cukkini tócsni, barnarízs
reszlet cukkini és krumpli, zöldfűszerek, só, kukoricaliszt, tojás
ebből lesz a tócsni :)

2014. augusztus 12., kedd

Más tollával ékeskedni 1.

Edit, kedves szomszédasszonyom - 6 gyerek anyukája. Azt gondolhatnánk, hogy a család, ház és kert mellett, neki aztán igazán nem marad ideje semmire. Majdnem így is van. De ha ki akar kapcsolódni a napi rutinból varrni szokott. És nem is akármit varr, és nem is akárhogy!

Katt a képre:)




2014. augusztus 10., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: borsóleves
K: töltött paprika
Sze: rakott bab
Cs: gyümölcsleves, palacsinta
P: cézár saláta
Szo: rántott gomba és sajt
V: császármorzsa őszibaracklekvárral
Túróval rakott zöldhüvelyű bab.

2014. augusztus 9., szombat

Gyönyörű zöld(ség)

Burjánzik a kert a sok esőnek és melegnek köszönhetően. Nem is érek rá semmi másra, csak ezzel foglalkozom.


2014. augusztus 3., vasárnap

7 frissítő ital

Kinek van kedve egyáltalán ebédelni egy forró nyári napon? Vagy főzni...
Szerintem ilyenkor -ha csak a gyerekek nem sivalkodnak nagyon- hagyjuk a főzést, és vegyük elő inkább a jeget és a turmixgépet :)

 SMOOTHIE
őszibarack, kicsi banán, hideg narancslé, áfonya a mélyfűtőből
vagy egyszerűen csak dinnye kimagozva, őszibarack, menta és egy kis jég
a variációk száma végtelen, bármit összeturmixolhatsz

JEGESKÁVÉ
reggel le kell főzni és a hűtőbe tenni a kávét
aztán délben jégre önteni, hozzá lehet tenni egy kis tejet (és egy nagy adag vaniliafagyit)

MENTA TEA
korán reggel szedek egy nagy adag mindenféle mentát és főzök belőle egy teát
amikor langyos teszek bele egy kanál mézet
üvegbe töltöm és beteszem a hűtőbe
(de például az arab világban forrón isszák)

TURMIX
a szokásos tejes turmix, csak félig felengedett fagyasztott gyümölcsből
vagy friss gyümölcsből sok jéggel

LIMONÁDÉ
sok jéggel, sok citrommal, citromfűvel

AYRAN
egy pohárhoz (de ennek a többszörösét érdemes készíteni,
mert nagggyon finom)
105 gr. natur joghurt + 90 gr. víz* + 2 gr. tengeri só
!az egészben a só a lényeg, pontosan ki kell mérni!
ezeket kell összeturmixolni, tetejére egy csipet római kömény dukál
* én víz helyett azt a lét használom, ami a joghurtból kicsöpög tzatziki készítéskor


2014. augusztus 1., péntek

Csillagok

Tudod miért jó az egyesével csomagolt filteres tea?
Igazából nem is jó. Teljesen felesleges külön-külön még egy papírba becsomagolni őket, amikor ott van a dobozuk. Ráadásul ezek a piszok teagyári marketinges csapatok olyan szép mintákat nyomnak a kis tasakokra, hogy az ember képes pusztán e miatt venni teát. És aztán nem kidobni a csomagolást, mert jó lesz az még valamire.
Egy lehetőség a továbbhasznosításra:
 Mintája válogatja, hogy egy csillaghoz 5 vagy 10 teát kell-e meginni :)

2014. július 27., vasárnap

Heti menű

... válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: tzatziki sültpadlizsánnal és bulgurral
K: tonhalas penne
Sz: zöldbabfőzelék fasírttal
Cs: római tál
P: csontleves és szalonnasütés
Szo: pörkölt nokedlivel
V: paradicsomleves, tárcsán sült csirkemell salátával
Hozzávalók: római tál amit előző este beáztattunk vízbe, pácolt vagy besózott hús, zöldségek és zöldfűszerek, 2 óra sütés 200 fokon.
A lányok nem nagyon díjazzák a "párolt" zöldségeket, ezért ők inkább a tegnapi maradékot kérték, így nekünk maradt másnapra is 
- és akkor még finomabb volt:)

2014. július 24., csütörtök

Mosás

Pár éve mosódióval mosok. Azóta, hogy a gyerekek nem dobálják tele a szennyest barack- és fűfoltos ruhákkal.
A mosódió kiválóan működik 40/60/90 fokon is.
A foltokat -ha mégis akad- átkenem mosószappannal.
Öblítő helyett pár csepp levendula olajat használok.
Fehér ruhákhoz teszek még mosószódát is, a konyharuhákat és konyhai kéztörlőket viszont a hagyományos módon mosom.
A ruhákat -amíg csak lehet- kint szárítom a tető alatt a fregolin.
Egy mosódiót 3-4 alkalommal is lehet használni, de a használat során elkezd "szétesni" ezért 4-5 darabonként bevarrom őket valami rongyba,
amit majd nem sajnálok kidobni.
Az egész cucc alig foglal valamennyi helyet a fürdőszobában.

2014. július 20., vasárnap

A cukkini 7X

Mivel cukkini dönping van, elgondolkodtam, hogy vajon tudnék-e egy hétig ebből a zöldségből főzni. Azt hittem nehezebb lesz, de kapásból tudtam 7 féle (semmi extra) kaját.

A darabonként 3 és fél kilósra nőtt óriásokból isteni főzelék készül, pont úgy, mintha tök lenne.

 A normál méretből lesz a rántott cukkini,

meg a cukkini fasírt.

 Az egészen kicsikből joghurtos-fokhagymás saláta,

a hasasból a töltött cukkini.

 
Ha nincs jobb ötletem, akkor cukkini leves,

vagy Wokban pirított zöldség.

2014. július 12., szombat

Aszaló

Ezt a kosarat megrendelésre készítettem. Épp elég meleg volt, ezért folyton "füröszteni" kellett. Mi tagadás, időnként cseréltem volna vele, az 500 literes hordóba én is beleférek :)
Kicsit több mint 60 cm lett az átmérője, remélem sok finomat fog aszalni!



Van egy testvére is, abban én szoktam szárítani a fűszereket :)
Vagy mint most, jobb híján abba pakolom a terményt.