2014. augusztus 1., péntek

Csillagok

Tudod miért jó az egyesével csomagolt filteres tea?
Igazából nem is jó. Teljesen felesleges külön-külön még egy papírba becsomagolni őket, amikor ott van a dobozuk. Ráadásul ezek a piszok teagyári marketinges csapatok olyan szép mintákat nyomnak a kis tasakokra, hogy az ember képes pusztán e miatt venni teát. És aztán nem kidobni a csomagolást, mert jó lesz az még valamire.
Egy lehetőség a továbbhasznosításra:
 Mintája válogatja, hogy egy csillaghoz 5 vagy 10 teát kell-e meginni :)

2014. július 27., vasárnap

Heti menű

... válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: tzatziki sültpadlizsánnal és bulgurral
K: tonhalas penne
Sz: zöldbabfőzelék fasírttal
Cs: római tál
P: csontleves és szalonnasütés
Szo: pörkölt nokedlivel
V: paradicsomleves, tárcsán sült csirkemell salátával
Hozzávalók: római tál amit előző este beáztattunk vízbe, pácolt vagy besózott hús, zöldségek és zöldfűszerek, 2 óra sütés 200 fokon.
A lányok nem nagyon díjazzák a "párolt" zöldségeket, ezért ők inkább a tegnapi maradékot kérték, így nekünk maradt másnapra is 
- és akkor még finomabb volt:)

2014. július 24., csütörtök

Mosás

Pár éve mosódióval mosok. Azóta, hogy a gyerekek nem dobálják tele a szennyest barack- és fűfoltos ruhákkal.
A mosódió kiválóan működik 40/60/90 fokon is.
A foltokat -ha mégis akad- átkenem mosószappannal.
Öblítő helyett pár csepp levendula olajat használok.
Fehér ruhákhoz teszek még mosószódát is, a konyharuhákat és konyhai kéztörlőket viszont a hagyományos módon mosom.
A ruhákat -amíg csak lehet- kint szárítom a tető alatt a fregolin.
Egy mosódiót 3-4 alkalommal is lehet használni, de a használat során elkezd "szétesni" ezért 4-5 darabonként bevarrom őket valami rongyba,
amit majd nem sajnálok kidobni.
Az egész cucc alig foglal valamennyi helyet a fürdőszobában.

2014. július 20., vasárnap

A cukkini 7X

Mivel cukkini dönping van, elgondolkodtam, hogy vajon tudnék-e egy hétig ebből a zöldségből főzni. Azt hittem nehezebb lesz, de kapásból tudtam 7 féle (semmi extra) kaját.

A darabonként 3 és fél kilósra nőtt óriásokból isteni főzelék készül, pont úgy, mintha tök lenne.

 A normál méretből lesz a rántott cukkini,

meg a cukkini fasírt.

 Az egészen kicsikből joghurtos-fokhagymás saláta,

a hasasból a töltött cukkini.

 
Ha nincs jobb ötletem, akkor cukkini leves,

vagy Wokban pirított zöldség.

2014. július 12., szombat

Aszaló

Ezt a kosarat megrendelésre készítettem. Épp elég meleg volt, ezért folyton "füröszteni" kellett. Mi tagadás, időnként cseréltem volna vele, az 500 literes hordóba én is beleférek :)
Kicsit több mint 60 cm lett az átmérője, remélem sok finomat fog aszalni!



Van egy testvére is, abban én szoktam szárítani a fűszereket :)
Vagy mint most, jobb híján abba pakolom a terményt.

2014. július 6., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: makaróni
K: tökfőzelkék
Sze: erdeigombás, articsókás pizza
Cs: hagymaleves, sajtfondü
P: halvacsora Budakeszin a Spájz-ban :)
Szo: gyümölcsnap - meggy, alma, barack, ribizli, dinnye
V: megint futóverseny, megint gulyás :)
A Terepfutas.hu versenyein olyan kiváló a gulyás, hogy van futó, aki ilyenkor félreteszi vegaságát!
Azért én most az önkéntes segítőkről teszek ide egy képet :)

2014. július 3., csütörtök

Vége a meggyszezonnak...

... de az igazi munka csak most kezdődik. Itt csücsülnek a magok, és várják, hogy megtisztítsam őket. Mit mondjak, elég jól el lehet tölteni vele pár délelőttöt...
Mosás után és előtte.
Ideje elővenni a varrógépet, és befejezni a böjt alatt megtervezett zsákokat!
Ma ők készültek el.


2014. június 29., vasárnap

Heti menű

...válaszok  a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: csirkés padlizsánsaláta
K: cukkinifasírt tejfölös mártogatóval
Sze: puliszka
Cs: harcsapaprikás túróscsuszával
P: rízstészta hagymás-paradicsomos csirkével
Szo: brokkolileves, meggyespite
V: tökfőzelék pörkölttel
A meggyet azt hittem már "kivégeztük", erre nagypapától kaptunk egy adagot. És mivel Kata kimagozta, sütöttem pitét (igen, van benne 3 kanál kakaó is).

2014. június 27., péntek

Pannonhalma

A levendulából sosem elég. Ezért elmentünk Pannonhalmi Apátság Gyógynövénykertjébe a most kezdődő levendula hetekre. Volt előadás, ahol többek közt megtudtunk, hogy a Gyógynövénykert felében termesztenek levendulát, és 500 kg növényből lesz fél liter olaj. Kaptunk ötleteket a házi felhasználásra és kézműveskedtünk egy kicsit.
Az apátság manufaktúrájában készül a levendula szappan, természetesen a kihagyhatatlan ajánlatok közé tartozik az olajjal együtt.
Itthon aztán tovább folyt a levendulázás :)
A buzogány már kiállta az idő próbáját: tavaly is készítettem,
még minding szép és illatos.
Beszereztem mindeféle pöttyös szalagot, úgyhogy ebből találsz a piacon is.
És a levendulás cukor - amiből csak keveset szabad használni .

2014. június 22., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek? örök kérdésére...

H: üvegtészta zöldségekkel
K: virsli házikenyérrel
Sze: ma a McDonald's-ban ettünk
Cs: cukkini fasírt jázmin rízzsel
P: sült karaj újkrumplival
Szo: cukkinis lecsó
V: meggyleves, sajtos-hagymás pizza
Az üvegtészta mungóbabból van, nem kell főzni, csak leforrázni. Wokban pirított zöldségekkel finom és gyors ebéd.

2014. június 15., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: fetasajttal töltött csirke
K: tortilla zöldséggel
Sze: falafel joghurtos szósszal
Cs: padlizsános csirkesaláta
P: spenótos-articsókás pizza
Szo: borsófőzelék
V: gulyás
Sosem hittem volna, hogy egyszer annyira megszeretem a spenótot, hogy pizzát sütök belőle:)


2014. június 13., péntek

Spájz

Szép nagyra megnőttek az ősszel ültetett fokhagymák, felszedek belőle valamennyit. Aztán jöhet a fokhagymás pirítós, fokhagyma leves és főként a borban pácolt fokhagyma.
Később majd tepsis csirke mellett sütöm meg, isteni finom, édes lesz a hagyma.


2014. június 8., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: Juhtúrós puliszka
K: Zöldségkrém leves, húsos bagel
Sze: Zöldbab főzelék
Cs: Süllő krumplival (receptért katt ide)
P: Lazac jázmin rízzsel és salátával
Szo: Woktészta zöldségekkel
V: Borsos lazac avokádó salátával és rizzsel
 
Végre eljutottam egy boltba, ahol lehet friss halt kapni. Sajnos halsütésben egyáltalán nem vagyok otthon, de ez a recept tényleg egyszerű, a végeredmény pedig "fenséges" volt :)
 
 A lazacot kár lett volna otthagyni a boltban. Úgy látszik mégsem olyan nehéz ez. Kb, mintha halrudacskákat kellene sütni, de a végeredményt nem érdemes összehasonlítani.

2014. június 5., csütörtök

A medál két oldala

Ez egy másik hobby.
 Nem emlékszem már, hogy jött, hogy gyöngyöt akarok fűzni. Azt hiszem Luluval voltam egy tanfolyamon és akkor kapott el a gépszíj:)

2014. június 1., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: Rizses hús
K: Eperleves, ricottás-szárítottparadicsomos szendvics
Sze: Hagymaleves, spenótos süti
Cs: Tökfőzelék
P: Sültmáj kukoricás rízzsel
Szo: Fejtettbab level
V: Almaszósz, rízs, sült csirkecomb
Ricotta, aszalt paradicsom, oliva olaj, zöldfűszer - 5 perc és kész.