Néha még annál is nehezebb, mint a „Mit főzzek?“.
Nálunk most jött el a pillanat, amikor elegünk lett a
pirítósból, bundáskenyérből, müzliből és egyébb szokásos reggelikből.
Mivel a lányok csak szénhidrátot hajlandóak reggelizni,
szóba sem jön egy tál kompót, valami finom zöldség vagy joghurt. Kénytelen
vagyok sütni. (És szokásomtól eltérően megírom a receptet is.)
Csillagsüti (valójában gyümölcsös pite)
Ø22 cm formához
125g olvasztott vaj + 80g barnacukor +2 tojás + 0,6 dl tej +
150g liszt + csipet só + 1 púpos tk sütőporból tésztát keverni, kivajazott
formába önteni
tetejére 2 nagy marék piros bogyós gyümölcs (az a jó, ha
annyi, hogy nem látszik a tészta) és egy marék vágott mandula
200
°C, 45 perc sütés
Bagel
20g élesztőt 2,5 dl vízben 1 tk cukorral felfuttatni
400g liszt (jó, ha vegyes, pl. tönköly és fehérliszt) + 1 tk
só + 4 ek olivalolaj hozzáadásával tésztát gyúrni.
1 órát keleszteni, kicsit átgyúrni, 8-9 gombócot formálni és
20 percig pihentetni őket.
Sós vizet forrálni, amiben a lyukas közepű gombócokat 1
percig főzünk (félidőben fordítani), tetejét tojással megkenni
200°C, 25 perc sütés
Rebarbarás süti
300g liszt + 150g őrölt mandula + 1 tk sütőpor + 120g barnacukor + csipet só + 2 ek vaniliás cukor
200g olvasztott vaj + 2 tojást összekeverni, fentiekkel tésztát gyúrni, hűtőben fél órát pihentetni
700g rebarbarát megtisztítani, egyforma darabokra vágni
kivajazott tepsibe tenni a kinyújtott tésztát, tetejére a rebarbarát + egy ek cukor + 2 marék vágott mandula
200°C, 40 perc sütés
Mazsolás kalács (valójában barhesz)
13g élesztőt 2 dl vízben 1 tk cukorral felfuttatni
+ 500g liszt + 1 tk só + 2 ek barnacukor + 2 közepes főtt krumpli összetörve + 2 ek olaj + 2 marék mazsolából tésztát gyúrunk
1 órát keleszteni
3 részre osztani, minder hosszú hurkává nyújtani, összefonni, fél órát pihentetni
tetejét tojással vagy vízzel megkenni, vágott mandulával megszórni
175°C, 35 perc sütés
Stahl féle keksz
500g liszt + 2 tk sütőpor + 1/2 tk fahéj + csipet só
160g olvasztott vaj + 200g barnacukor + 3 tojás + 2 ek vaniliás cukor + a fenti lisztes keverék + összesen 220g pisztácia vagy manduls és vörös áfonya kisebb darabokra vágva
a kész tésztát kétfelé osztani, rudat formálni, 180°C, 35 perc sütés
a rudakat 15 perch hülés után óvatosan felszeletelni, a szeletek mindkét oldalát 10 percig 160°C sütni
zárt dobozban 3 hétig is eláll
Spenótos süti
2 nagy csokor durvára vágott spenótot 2 ek vajon, sóval, borssal megdinsztelni
2 ek vajban 1 tk hinget 1/4 tk szerecsendiót, 2 ek lisztet pirítani + 180 ml tejjel besamelt készíteni
+ 250g apróra vágott feta vagy ricotta + a kész spenót
fenti keverékkel megtölteni a levelestésztával bélelt tenyérnyi formákat
200°C, 35 perc sütés (amíg megpirul)
Kifli többféle lisztből
13g élesztőt 3 dl vízben 1 tk cukorral felfuttatni
+ 500g liszt (1:2:2 rozs:durum:finomliszt) + 2 tk só + 2 ek olajjal tésztát gyúrni
45 percig keleszteni
sütőpapírral bélelt tepsibe kifiket vagy zsömléket formázni, 20 percet pihentetni
250°C, 5 perc majd 210°C, 15 perc sütés