Kettes számú kísérleti növény a fagyal. Lehet használni a bogyóját és a levelét is, az egyik kékesszürkére a másik sárgára fest.
Kézzel festett és font fonalak, kosarak, ékszerek, miegymás. Heti menű, ha nem tudod, mit főzz.
2015. január 27., kedd
2015. január 25., vasárnap
Het menű
...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...
H: paradicsomleves, spenótos süti
K: tejberízs
Sze: joghurtos padlizsán bulgurral
Cs: nokedli, gombapörkölt
P: padlizsános-lecsós szűzérme rízzsel
Szo: grissini kencékkel (padlizsán-, avokádó-, tojás- és csicseriborsókérm)
V: húsleves, töldséges-csirkés tortillatekercs
H: paradicsomleves, spenótos süti
K: tejberízs
Sze: joghurtos padlizsán bulgurral
Cs: nokedli, gombapörkölt
P: padlizsános-lecsós szűzérme rízzsel
Szo: grissini kencékkel (padlizsán-, avokádó-, tojás- és csicseriborsókérm)
V: húsleves, töldséges-csirkés tortillatekercs
Ha szeretnél tortilla lapot készíteni, itt egy recept :)
2015. január 20., kedd
Nyakláncok 1.
Bogyót fűzni fantasztikus dolog, mindenkinek csak ajánlani tudom! A végeredmény sokkal de sokkal szebb lesz, mint csak a gyöngyök, amiből készülnek. Nekem kicsit olyanok, mint amikor egész közelről megnézek egy mezei virágot vagy bogarat és kiderül, hogy sokkal szebb, mint első pillantásra gondoltam volna.
Ezek a bogyók is hasonlítanak virágra, termésre, keleti lámpákra :)
Ez itt a színházi szezonra készült.
Ezek a bogyók is hasonlítanak virágra, termésre, keleti lámpákra :)
Ez itt a színházi szezonra készült.
És ha egy gyerekkel mennénk...
2015. január 18., vasárnap
Heti menű
...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...
H: babfőzelék oldalassal (fehér gyöngybabból)
K: tárkonyos raguleves
Sze: túrógombóc
Cs: brokkeli leves almásrétessel
P: zöldséges bulgúr csirkecombbal
Szo: sütőtök krémleves, ráksaláta
V: rakott zöldbab
H: babfőzelék oldalassal (fehér gyöngybabból)
K: tárkonyos raguleves
Sze: túrógombóc
Cs: brokkeli leves almásrétessel
P: zöldséges bulgúr csirkecombbal
Szo: sütőtök krémleves, ráksaláta
V: rakott zöldbab
A zöldséges bulgur általában főétel szokott lenni, de most a Panna kedvéért sütöttem mellé csirkét. Erre haza sem jött vacsizni :(
2015. január 16., péntek
Kék
Az idei első fonal - a gyapjút még tavaly festettem, és most, hogy a sok sütés-főzés után előkerült a rokkal is, végre megfontam.
2015. január 11., vasárnap
Heti menű
...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...
H: lasagne
K: zellerkrémleves, zöldségek palacsintabundában
Sze: tökfőzelék
Cs: kacsamell krumpliágyon
P: leves csirkeaprólékból, narancsos csokitorta
Szo: maradék leves, fánk
V: sültmáj friss diós kenyérrel, salátával
H: lasagne
K: zellerkrémleves, zöldségek palacsintabundában
Sze: tökfőzelék
Cs: kacsamell krumpliágyon
P: leves csirkeaprólékból, narancsos csokitorta
Szo: maradék leves, fánk
V: sültmáj friss diós kenyérrel, salátával
kedd
péntek
És közkívánatra itt a recept is:
1. Narancslekvár
Két kezeletlen narancsot alaposan mossál meg, hústűvel szurkáld át és annyi vízben ami ellepi főzd puhulásig.Vágd nagyobb darabokra és jól turmixold össze, majd 3 evőkanál barna cukorral, kevés őrölt fahéjjal és szegfűszeggel főzz belőle lekvárt (10 perc).
2. Csokikrém
120 gr. barna cukrot karamellizálj alacsony hőfokon. 150 gr durvára vágott diót piríts meg, és keverd a cukorhoz, kicsit keverd őket együtt, aztán borítsd ki egy sütőpapírra és hagyd kihűlni. Törd nagyobb darabokra és 2 teáskanál dióolajjal tedd apírtógépbe. Meg-megállva addig aprítsd míg krémes masszát nem kapsz. Vízgőz felett olvassz fel 180 gr. étcsokit és keverd a diókrémhez. Tegyél még bele egy csipet sót és egy kávéskanál őrölt fahéjat. Ha idáig megvagy, akár 2-3 hétre is hűvösre teheted a krémet, nem lesz semmi baja. Amikor használni akarod, a folytatás ez:
Vízgőz felett olvaszd fel a krémet és keverj hozzá kb. 2-2,5 dl tejszínt. Akkor jó, ha csomómentes, fényes és olyan az állaga, amit jól tudsz kenni.
3. Piskóta
200 gr liszt, 200 gr. porcukor, 4 evőkanál holland kakaó, 1 sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna - ezeket jól keverd össze, és add hozzá a másik keveréket: 7 evőkanál tejföl, 2 egész tojás, 150 gr olvasztott vaj. Együtt már ne keverd túl. Egy kapcsos tortaformát bélelj ki sütőpapírral, 175C sütőben 45 perc alatt megsül.
4. Összeállítás
Vágd három lapra a piskótát. Rétegek: piskóta-lekvár-csoki-lekvár-piskóta... kenheted vastagon, úgy lesz fincsi! Nekem a narancslekvár amúgy kicsit kesernyés íze a tortában teljesen eltűnt. A tetejére-oldalára szintén csokikrém jön, díszíteni lehet narancsszeletekkel.
Jó sütést :)
És közkívánatra itt a recept is:
1. Narancslekvár
Két kezeletlen narancsot alaposan mossál meg, hústűvel szurkáld át és annyi vízben ami ellepi főzd puhulásig.Vágd nagyobb darabokra és jól turmixold össze, majd 3 evőkanál barna cukorral, kevés őrölt fahéjjal és szegfűszeggel főzz belőle lekvárt (10 perc).
2. Csokikrém
120 gr. barna cukrot karamellizálj alacsony hőfokon. 150 gr durvára vágott diót piríts meg, és keverd a cukorhoz, kicsit keverd őket együtt, aztán borítsd ki egy sütőpapírra és hagyd kihűlni. Törd nagyobb darabokra és 2 teáskanál dióolajjal tedd apírtógépbe. Meg-megállva addig aprítsd míg krémes masszát nem kapsz. Vízgőz felett olvassz fel 180 gr. étcsokit és keverd a diókrémhez. Tegyél még bele egy csipet sót és egy kávéskanál őrölt fahéjat. Ha idáig megvagy, akár 2-3 hétre is hűvösre teheted a krémet, nem lesz semmi baja. Amikor használni akarod, a folytatás ez:
Vízgőz felett olvaszd fel a krémet és keverj hozzá kb. 2-2,5 dl tejszínt. Akkor jó, ha csomómentes, fényes és olyan az állaga, amit jól tudsz kenni.
3. Piskóta
200 gr liszt, 200 gr. porcukor, 4 evőkanál holland kakaó, 1 sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna - ezeket jól keverd össze, és add hozzá a másik keveréket: 7 evőkanál tejföl, 2 egész tojás, 150 gr olvasztott vaj. Együtt már ne keverd túl. Egy kapcsos tortaformát bélelj ki sütőpapírral, 175C sütőben 45 perc alatt megsül.
4. Összeállítás
Vágd három lapra a piskótát. Rétegek: piskóta-lekvár-csoki-lekvár-piskóta... kenheted vastagon, úgy lesz fincsi! Nekem a narancslekvár amúgy kicsit kesernyés íze a tortában teljesen eltűnt. A tetejére-oldalára szintén csokikrém jön, díszíteni lehet narancsszeletekkel.
Jó sütést :)
2015. január 8., csütörtök
Aszalás
Tavaly előtt elég sok szilvánk lett, a végén már elosztogattam,
mert meguntam a befőzést. Fél füllel hallom a suli folyosóján, hogy több anyuka
is szokott otthon aszalni – ilyenkor mindig belelkesülök, hogy akkor én is
biztos tudok és meg is fogom próbálni. De nem szeretnék venni egy aszalógépet,
amikor meleg amúgy is tud lenni. Kifaggatom Esztert, mit hogy szokott csinálni,
itthon pedig nézegetem a maradék szúnyoghálót, lécdarabokat. És várom a rengeteg termést meg a meleget:)
Na, hát várni azt lehet, de az elmúlt nyár az esőről szólt. Ebben annyi jó van, hogy június óta nem kellett locsolnom. Viszont nem volt mint aszalnom. Ám egy nyers ételekről szóló előadás új dimenziókat nyitott előttem az aszalás terén is. Úgy mint: aszalóval nem csak gyümölcsöket lehet szárítani, hanem például kekszet is lehet készíteni.
Pár kísérletem eredménye alább. (Azért továbbra is vágyom rá, hogy meleg nyári napon illatos paradicsomok száradjanak a teraszon.)
kekszek magokból és zöldségekből
csípős változatban is
gyümölcslapok
és a fokhagymát is sikerült megmenteni az enyészettől :)
2015. január 4., vasárnap
Heti menű
...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...
H: töltött káposzta
K: pörkölt tarhonyával
Szilveszter: virsli, virsli és virsli
Újév: lencsefőzelék
P: tepsis krumpli, rántott karaj
Szo: sós töltött palacsinta
V: sajtos-zöldséges makaróni
H: töltött káposzta
K: pörkölt tarhonyával
Szilveszter: virsli, virsli és virsli
Újév: lencsefőzelék
P: tepsis krumpli, rántott karaj
Szo: sós töltött palacsinta
V: sajtos-zöldséges makaróni
Jó étvágyat!
2015. január 1., csütörtök
Karácsony - Szilveszter
Karácsony környékén 2 hétig nem volt a kezem ügyében számító- és fényképezőgép. A közelebbi és távolabbi rokonokkal, barátainkkal voltunk, társasoztunk, kirándultunk, jókat ettünk, sokat olvastunk, és meghallgattuk a Téli bereket még vagy háromszor. Azért pár kép mégis készült egy telefonnal :)
Felnőtt Adventi kert az iskolában.
Felnőtt Adventi kert az iskolában.
Pannával magaslesről nézzük az év egyik utolsó naplementéjét.
Tarnai pihenőn a kutyákkal. Szomorú a látvány, de a túristautak már járhatók és a napsütés is jobb kedvre derített minket.
Szentbékálla - kőtenger és ingókő.
Balaton északi part december 30-án.
Tapolca, Malom-tó. A Tavasbarlang is nyitva volt, és készül az új látogatóközpont.
Badacsony, Rózsakő.
Hókristályok a Kőkapu felé menet.
Felújították a Badacsony tetején a kilátót.
Balra a Szent György-hegy, jobbra a Gulács.
Balaton ugyanott január 1-én.
Hátul a zöld rész is be van fagyva, már megáll rajta a bedobott kő.
2014. december 28., vasárnap
Karácsonyi menű
Halászlé
Sütőtök krémleves
Rántott csirkemell
Karaj egyben sütve
Birkasajttal és dióval töltött pulykamell baconba csavarva
Rízs
Knédli
Majonézes krumpli
Párolt lilakáposzta
Barna szósz
Tudom, kicsit túlzásnak tűnik. De sokan voltunk.
És utána 2 napig nem kellett főznöm!
Jövőre talán megpróbálkozom a karácsonyi pudinggal is :)
2014. december 21., vasárnap
Heti menű
...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...
H: gnocci fokhagymás sajtszósszal
K: puliszka
Sze: rántott sajt, krumplipüré, céklasaláta
Cs: paradicsomleves, császármorzsa
P: krumplis lángos
Szo: a városban ettünk indiait
V: rántott csirkemell, rizi-bizi
H: gnocci fokhagymás sajtszósszal
K: puliszka
Sze: rántott sajt, krumplipüré, céklasaláta
Cs: paradicsomleves, császármorzsa
P: krumplis lángos
Szo: a városban ettünk indiait
V: rántott csirkemell, rizi-bizi
Govinda étterem,
és a menű :)
2014. december 20., szombat
2014. december 14., vasárnap
Heti menű
...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...
H: paradicsomos húsgombóc
K: sonkás tészta
Sze: chilis bab kukoricával
Cs: tök főzelék
P: vadasszószos tészta
Szo: gyümölcsleves, rántott karfiol
V: halrúd, rizibizi
H: paradicsomos húsgombóc
K: sonkás tészta
Sze: chilis bab kukoricával
Cs: tök főzelék
P: vadasszószos tészta
Szo: gyümölcsleves, rántott karfiol
V: halrúd, rizibizi
Hangolódjunk karácsonyra :)
2014. december 13., szombat
Advent 3.
Az ajándékok nagyrész megvannak (ugye?).
Mi már évek óta próbáljuk egyszerűsíteni az ajándékozást. Volt választós karácsony, amikor mindenfélét csináltam, de nem csomagoltam be, és mindenki azt vett el a fa alól, amit a legjobban szeretett volna. És volt egyenkarácsony, amikor mindenki ugyan azt kapta. Pár éve a család egy részével "húzni" szoktunk - csak egy ajándékot adunk és egyet kapunk. Ez több szempontból is nagyon izgalmas! (én például egymás után négyszer húztam a sógoromat:)
Idén ez lesz a fa alatt:
Mondjuk a jobb szélsőt elárulom:
a belsejében pirított kesudió van, azt meggypálinkás-vörösáfonyás marcipán veszi körül, kívül fehér csoki, tetején vörös áfonya. Ezt a variációt idén találtam ki, és nagyon fincsi lett :)
És ha karácsony, akkor narancs.
Vettem egy láda kezeletlen narancsot. Végre nem kell a héját a szemetesbe dobni! Úgyhogy készült minden: narancshéj-por, narancslekvár és kandírozott narancs is.
És végül a csomagolás. Ha nincs otthon szép dobozod, csinálj egyet: így!
Idén ez lesz a fa alatt:
a belsejében pirított kesudió van, azt meggypálinkás-vörösáfonyás marcipán veszi körül, kívül fehér csoki, tetején vörös áfonya. Ezt a variációt idén találtam ki, és nagyon fincsi lett :)
És ha karácsony, akkor narancs.
Vettem egy láda kezeletlen narancsot. Végre nem kell a héját a szemetesbe dobni! Úgyhogy készült minden: narancshéj-por, narancslekvár és kandírozott narancs is.
És végül a csomagolás. Ha nincs otthon szép dobozod, csinálj egyet: így!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)