2015. március 25., szerda

Munka a ház körül

A legfontosabb metszések és a lemosópermet (az utolsó pillanatban) végül elkészült. Szépen halad az iskolában a vesszőzáz és sikerült rendet tennünk a garázsban is. Hurrá!
Felhasznált vesszők: akác, szomorúfűz, fehér som, dió, mogyoró, alma, nyár, hárs, fagyal.
Talán nem látszik, de belefér az egész harmadik osztály :)

2015. március 22., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: rántott sajt kukoricás rízzsel
K: gombás gnocci salátával
Sze: gyros tál
Cs: krumplifőzelék
P: sajtos makaróni
Szo: csirkeszárny leves, palacsinta
V: libazsírban sült csirkemáj lilahagymával, friss kenyérrel
A gnoccihoz még egy kis bryndzát (juhtúró) is tettem, hogy finomabb legyen.

2015. március 17., kedd

Kerti munkák

Itt a tavasz, és én el vagyok maradva a kerti munkákkal. Főként metszeni kellene - azért is, mert az iskolában vesszőházat készítünk a gyerekekkel, és kell az alapanyag :) Ezért most kicsit ennek rendeltem alá a munka sorrendjét.
 A fonáson kívül a héten csak egy kis szemlélődésre van időm. 
Érdemes mindent jó közelről megnézni. A mogyoró virága messziről nem is látszik :)

2015. március 15., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: krumplipüré egyben sült karajjal
K: tökfőzelék
Sze: krumplis lángos tejföllel és sajttal
Cs: borsos csirkeragú krumplifánkkal
P: bajor hagymás galuska
Szo: leves csirkeaprólékból, palacsinta
V: dubarry szelet salátával
csütörtök

2015. március 8., vasárnap

Krémlevesek

Nagyapám szerint nem ebéd az ebéd leves nélkül.
Én sokszor már a levessel jól lakom.
A gyerekek általában szeretik kipiszkálni a levesből a gyanús zöldségeket.

De ott vannak a krémlevesek.
Szép színesek, és mindegy miféle,  ha van "golyócska" hozzá, 
az én gyerekeim bármelyiket megeszik :)

Pár kedvenc:
Brokkoli
 Sütőtök
tökmag olajjal és golyócskával
 Paradicsom
betűtésztával
 Hideg szilvakrémleves (kökénnyel)
direkt erre a célra eltett szilvakompótból :)
De itt az eredeti recept:
60 dkg kimagozott szilvát
10 dkg barnacukorral
fél citrom levével és héjával
8 szegfűszeggel
1 dl vörösborral
fél liter vízben
5-6 perc alatt megfőzök.
Kiveszem a fűszereket és ősszeturmixolom a szilvát
2 ek liszttel, 2 dl tejszínnel,
1 vaníliás cukorral, fahéjjal és kb. 1 l vízzel.
Még egyet kell forralni rajta, aztán lehűteni.
 Zöldborsó
Az egyik legjobb, mindenféle maradékból: brokkolileves, borsófőzelék és húsleves leve.
Csak össze kell turmixolni őket :)
Tetejére sült bacont tettem.
Fokhagyma

2015. március 4., szerda

2015. március 1., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: répás-pórés kuszkusz
K: orjaleves grízgaluskával, melegszendvics
Sze: főtt hús paradicsomszósszal és krumplival
Cs: bolognai spagetti
P: rántott karaj, krumplipüré
Szo: rakott bab
V: gulyásleves
Khmm... gyerekkorom melegszendvics csinálója.
Hogy szeretnék megint egy ilyet :)

2015. február 24., kedd

Bébipapi

Történt pedig, hogy Pannát egy kis baleset érte: össze kellett varrni a száját és a fogai is elmocorogtak a helyükről, ezért csak pépeset meg puhát szabad ennie pár hétig. A dokitól első utam a közértbe vezetett, ahol a bébiételes polc tanulmányozása után 4 üveg 7 hónaposnak való kajával tértem haza. A főétel -répás csirke krumplival- Pannának nem ízlett, (szerencsére férj vevő rá...) ám az áfonyás alma és barackos akármi mindent vitt. Na oké, de mégsem vehetek neki 3 hétig ilyesmit, rámegy a gatyánk. Felvillant előttem az üveg almareszelő, amivel az első ennivalóit csináltam, de azóta egy kicsit megnőtt a fogyasztás... persze a megoldás ott lapult a konyhaszekrényben. Olyan evidens, hogy először eszembe sem jutott.
Tulajdonképpen nem akarok reklámozni semmilyen gépet, de ezzel a cuccal annyira elégedett vagyok, hogy most mégis megteszem. Nemrég vettem a pontosan 35 éves, pár éve örökölt de mostanra atomjaira hullott kávédaráló helyett. Az egyik részével cukrot, lenmagot, mandulát szoktam darálni, a másikkal zöldséget és gyümölcsöt. 
A hosszúra nyúlt bevezető után a lényeg: isteni bébipapit lehet csinálni félig kiengedett fagyasztott gyümölcsből és almából. Az eddig kipróbáltak: epres alma (ő lett az aranyérmes), áfonyás alma, barackos alma, banános alma. 5 perc munkával elkészül 3 adag, nincs benne semmi csak a gyümölcs, hűtőben elvan 2 napot. És rengeteg fogy belőle :)

2015. február 22., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: marhapörkölt, copfocska tésztával
K: paradicsomos húsgombóc
Sze: brokkoli leves, paradicsomos krumpli
Cs: szűzérme krumplipürével
P: zöldborsófőzelék
Szo: zöldborsókrémleves, túrós-meggyes rétes
V: gombás pizza

2015. február 18., szerda

Origami

Új terveim vannak, és ebben az origaminak is jelentős szerepe lesz.
Ezért most gyakorlok:)
Ez a tűzvirág ki tud fordulni magából és újra és újra...
Klasszikus origami CD vagy titkos üzenet tartó.
Csak csillag.
Virágok, itt ragasztani is kell.
Szintén klasszikus, talán kínai váza a neve, én mécsestartóként használom.
Különlegessége, hogy nem lehet rendesen lefotózni, élőben sokkal jobb :)

2015. február 15., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: csirke tikka masalával, rízs
K: vargabéles
Sze: sültkrumpli csak magában
Cs: káposztás tészta
P: hurka és kolbász hagymás krumplival
Szo: túróscsusza
V: tonhalsaláta sült polentával
hétfő: indiai fűszerek :)

2015. február 10., kedd

Tavaszi zápor

Meg kell vallanom, hogy egyik sem az én találmányom...
 Évekkel ezelőtt a Vaterán láttam egy gyönyörű medált, amit megfűztem magamnak.
Aztán a neten lőttem hozzá egy képet :)
És most pont ilyen a hangulatom :)

2015. február 8., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: lencsefőzelék
K: rakott karfiol
Sze: rizseshús
Cs: székelykáposzta
P: rakott krumpli
Szo: tojásos nokedli
V: töki pompos (kenyérlángos)
ezt a hetet nem bonyolítottuk túl :)
a pompost péknél vettük, de hamarosan készül itthon is

2015. február 1., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: kelkáposzta főzelék
K: fokhagyma leves, (erdei)gombás pizza
Sze: borsófőzelék sajttal
Cs: krumplipüré, csirkemell darabok
P: avokádós káposztasaláta, krokett
Szo: kínai zöldséges tészta
V: kpumplifőzelék pörkölttel
 ez itt a kínai, ahogy a lányok szeretik: kukoricával és répával (meg persze hagymával, de azt nem szoktam elárulni nekik)
és a főbb hozzávalók: a wok, szójaszósz (most épp édes) és a tészta

2015. január 27., kedd

Növényi festés - FAGYAL

Kettes számú kísérleti növény a fagyal. Lehet használni a bogyóját és a levelét is, az egyik kékesszürkére a másik sárgára fest.
A bal motring tisztán növényi festésű, a jobb oldali vegyes (a sárga szálhoz egy régebben festett zöldes színű gyapjút fontam meg, ezt a kettőt cérnáztam össze).

2015. január 25., vasárnap

Het menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: paradicsomleves, spenótos süti
K: tejberízs
Sze: joghurtos padlizsán bulgurral
Cs: nokedli, gombapörkölt
P: padlizsános-lecsós szűzérme rízzsel
Szo: grissini kencékkel (padlizsán-, avokádó-, tojás- és csicseriborsókérm)
V: húsleves, töldséges-csirkés tortillatekercs
Ha szeretnél tortilla lapot készíteni, itt egy recept :)

2015. január 20., kedd

Nyakláncok 1.

Bogyót fűzni fantasztikus dolog, mindenkinek csak ajánlani tudom! A végeredmény sokkal de sokkal szebb lesz, mint csak a gyöngyök, amiből készülnek. Nekem kicsit olyanok, mint amikor egész közelről megnézek egy mezei virágot vagy bogarat és kiderül, hogy sokkal szebb, mint első pillantásra gondoltam volna.
Ezek a bogyók is hasonlítanak virágra, termésre, keleti lámpákra :)
Ez itt a színházi szezonra készült.
És ha egy gyerekkel mennénk...