2015. május 10., vasárnap

Sült zöldség

Na, ez egy tényleg egyszerű kaja - és sokkal finomabb, mint elsőre gondoltam. Nem én találtam ki, egyik vegán ismerősünknél "lőttem". Köretnek ők rízst ettek hozzá, én puliszkát csináltam. Ha van maradék a zöldségből, másnak pizzafeltétnek kiváló :)
1-1 közepes cukkinit, padlizsánt, édes burgonyát, kápiát és egy nagy fej lilahagymát ugyan akkora darabokra vágok, olivával meglocsolom, kicsi sót, egy kanál oregánót hozzáforgatok, meglocsolom 1-2 narancs kifacsart levélel és már mehet is a sütőbe.
Légkeverés 180C, amikor az édesburgonya puha és a padlizsán megsült, akkor készült el. (Kb. fél óra.) Menet közben 2-3 alkalommal átforgatom a zöldségeket.
Ne tegyél bele répát és sima krumplit.

Puliszka (vagy ha jobban tetszik: polenta)
0,75 l vízet felforralok 1 ek sóval
20 dkg kukoricadarát beleöntök, és addig keverem, amig tudom
(nekem ez max. 2 perc, aztán már nagyon puffog)
belesimítom egy (kivajazott) tepsibe
a zöldségekkel együtt megsütöm.

2015. április 30., csütörtök

Hús nélkül - kence 1.

Régen húsimádó pizzát evett. 
Aztán sokszor mondta: fáj a fejem, ma még nem ettem húst, azért.
Ti meghallanátok egy vacsi előtt elejtett fél mondatot: 
"már két napja nem ettem húst, lehet, hogy vega leszek?"
Ok, meghallottam, de nem vettem komolyan.
Hisz pont ott volt a hűtőben a sonka, kolbász, szalonna.
A kedvéért.
És nem ült le velem beszélni, hogy eztán mást szeretne.
De eltelt egy hét, és úgy tűnik, mást szeretne.
A husit megehetjük mi, neki meg hajrá, jöhet a vega konyha!
Amúgy nincs vele baj :)

Azt hiszem, ezennel búcsút mondunk a "heti menű"-nek
és jöhet a "hús nélkül" korszak, immár receptekkel.

 Felvágottak helyett kencék.
Egyik kedvencem a bal felső, körözöttnek kinéző cucc.
Igazából ricotta, aszalt paradicsom, oliva, snidling és joghurt vagy tejföl.
Mindenből ízlés szerint:)
Jobbra krémsajt és avokádó. Nem kell krémet készíteni, csak az érett gyümölcsöt rákenni. Sokkal kevesebb macera és ugyan olyan finom!
Alul tzatziki.

2015. április 27., hétfő

Off line

Kb. egy hónapra kikapcsolódtam a (virtuális) életből. Helyette főként kamasz lányom kedvenc könyveit olvasstam ki, elvégre nem árt tudni, mit búj esténként. Most megtudtam :)
Ha egyszer nekem is feltenné a Nőklapja a kérdést: "Ki volt az, aki legjobban elkapta az Ön lényegét és mit mondott pontosan?" Nyugodt szívvel válaszolhatnám, hogy gimis koromban Vasvári tanárnő, aki azt mondta, velem csak az a baj, hogy olyan rapszódikus vagyok.

Ok, az elvonulásnak és sok olvasásnak meglesz az eredménye,
lesz valami változás, bár még nem pontosan látom, hogy mi.

2015. március 25., szerda

Munka a ház körül

A legfontosabb metszések és a lemosópermet (az utolsó pillanatban) végül elkészült. Szépen halad az iskolában a vesszőzáz és sikerült rendet tennünk a garázsban is. Hurrá!
Felhasznált vesszők: akác, szomorúfűz, fehér som, dió, mogyoró, alma, nyár, hárs, fagyal.
Talán nem látszik, de belefér az egész harmadik osztály :)

2015. március 22., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: rántott sajt kukoricás rízzsel
K: gombás gnocci salátával
Sze: gyros tál
Cs: krumplifőzelék
P: sajtos makaróni
Szo: csirkeszárny leves, palacsinta
V: libazsírban sült csirkemáj lilahagymával, friss kenyérrel
A gnoccihoz még egy kis bryndzát (juhtúró) is tettem, hogy finomabb legyen.

2015. március 17., kedd

Kerti munkák

Itt a tavasz, és én el vagyok maradva a kerti munkákkal. Főként metszeni kellene - azért is, mert az iskolában vesszőházat készítünk a gyerekekkel, és kell az alapanyag :) Ezért most kicsit ennek rendeltem alá a munka sorrendjét.
 A fonáson kívül a héten csak egy kis szemlélődésre van időm. 
Érdemes mindent jó közelről megnézni. A mogyoró virága messziről nem is látszik :)

2015. március 15., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: krumplipüré egyben sült karajjal
K: tökfőzelék
Sze: krumplis lángos tejföllel és sajttal
Cs: borsos csirkeragú krumplifánkkal
P: bajor hagymás galuska
Szo: leves csirkeaprólékból, palacsinta
V: dubarry szelet salátával
csütörtök

2015. március 8., vasárnap

Krémlevesek

Nagyapám szerint nem ebéd az ebéd leves nélkül.
Én sokszor már a levessel jól lakom.
A gyerekek általában szeretik kipiszkálni a levesből a gyanús zöldségeket.

De ott vannak a krémlevesek.
Szép színesek, és mindegy miféle,  ha van "golyócska" hozzá, 
az én gyerekeim bármelyiket megeszik :)

Pár kedvenc:
Brokkoli
 Sütőtök
tökmag olajjal és golyócskával
 Paradicsom
betűtésztával
 Hideg szilvakrémleves (kökénnyel)
direkt erre a célra eltett szilvakompótból :)
De itt az eredeti recept:
60 dkg kimagozott szilvát
10 dkg barnacukorral
fél citrom levével és héjával
8 szegfűszeggel
1 dl vörösborral
fél liter vízben
5-6 perc alatt megfőzök.
Kiveszem a fűszereket és ősszeturmixolom a szilvát
2 ek liszttel, 2 dl tejszínnel,
1 vaníliás cukorral, fahéjjal és kb. 1 l vízzel.
Még egyet kell forralni rajta, aztán lehűteni.
 Zöldborsó
Az egyik legjobb, mindenféle maradékból: brokkolileves, borsófőzelék és húsleves leve.
Csak össze kell turmixolni őket :)
Tetejére sült bacont tettem.
Fokhagyma

2015. március 4., szerda

2015. március 1., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: répás-pórés kuszkusz
K: orjaleves grízgaluskával, melegszendvics
Sze: főtt hús paradicsomszósszal és krumplival
Cs: bolognai spagetti
P: rántott karaj, krumplipüré
Szo: rakott bab
V: gulyásleves
Khmm... gyerekkorom melegszendvics csinálója.
Hogy szeretnék megint egy ilyet :)

2015. február 24., kedd

Bébipapi

Történt pedig, hogy Pannát egy kis baleset érte: össze kellett varrni a száját és a fogai is elmocorogtak a helyükről, ezért csak pépeset meg puhát szabad ennie pár hétig. A dokitól első utam a közértbe vezetett, ahol a bébiételes polc tanulmányozása után 4 üveg 7 hónaposnak való kajával tértem haza. A főétel -répás csirke krumplival- Pannának nem ízlett, (szerencsére férj vevő rá...) ám az áfonyás alma és barackos akármi mindent vitt. Na oké, de mégsem vehetek neki 3 hétig ilyesmit, rámegy a gatyánk. Felvillant előttem az üveg almareszelő, amivel az első ennivalóit csináltam, de azóta egy kicsit megnőtt a fogyasztás... persze a megoldás ott lapult a konyhaszekrényben. Olyan evidens, hogy először eszembe sem jutott.
Tulajdonképpen nem akarok reklámozni semmilyen gépet, de ezzel a cuccal annyira elégedett vagyok, hogy most mégis megteszem. Nemrég vettem a pontosan 35 éves, pár éve örökölt de mostanra atomjaira hullott kávédaráló helyett. Az egyik részével cukrot, lenmagot, mandulát szoktam darálni, a másikkal zöldséget és gyümölcsöt. 
A hosszúra nyúlt bevezető után a lényeg: isteni bébipapit lehet csinálni félig kiengedett fagyasztott gyümölcsből és almából. Az eddig kipróbáltak: epres alma (ő lett az aranyérmes), áfonyás alma, barackos alma, banános alma. 5 perc munkával elkészül 3 adag, nincs benne semmi csak a gyümölcs, hűtőben elvan 2 napot. És rengeteg fogy belőle :)

2015. február 22., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: marhapörkölt, copfocska tésztával
K: paradicsomos húsgombóc
Sze: brokkoli leves, paradicsomos krumpli
Cs: szűzérme krumplipürével
P: zöldborsófőzelék
Szo: zöldborsókrémleves, túrós-meggyes rétes
V: gombás pizza

2015. február 18., szerda

Origami

Új terveim vannak, és ebben az origaminak is jelentős szerepe lesz.
Ezért most gyakorlok:)
Ez a tűzvirág ki tud fordulni magából és újra és újra...
Klasszikus origami CD vagy titkos üzenet tartó.
Csak csillag.
Virágok, itt ragasztani is kell.
Szintén klasszikus, talán kínai váza a neve, én mécsestartóként használom.
Különlegessége, hogy nem lehet rendesen lefotózni, élőben sokkal jobb :)

2015. február 15., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: csirke tikka masalával, rízs
K: vargabéles
Sze: sültkrumpli csak magában
Cs: káposztás tészta
P: hurka és kolbász hagymás krumplival
Szo: túróscsusza
V: tonhalsaláta sült polentával
hétfő: indiai fűszerek :)

2015. február 10., kedd

Tavaszi zápor

Meg kell vallanom, hogy egyik sem az én találmányom...
 Évekkel ezelőtt a Vaterán láttam egy gyönyörű medált, amit megfűztem magamnak.
Aztán a neten lőttem hozzá egy képet :)
És most pont ilyen a hangulatom :)

2015. február 8., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: lencsefőzelék
K: rakott karfiol
Sze: rizseshús
Cs: székelykáposzta
P: rakott krumpli
Szo: tojásos nokedli
V: töki pompos (kenyérlángos)
ezt a hetet nem bonyolítottuk túl :)
a pompost péknél vettük, de hamarosan készül itthon is

2015. február 1., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: kelkáposzta főzelék
K: fokhagyma leves, (erdei)gombás pizza
Sze: borsófőzelék sajttal
Cs: krumplipüré, csirkemell darabok
P: avokádós káposztasaláta, krokett
Szo: kínai zöldséges tészta
V: kpumplifőzelék pörkölttel
 ez itt a kínai, ahogy a lányok szeretik: kukoricával és répával (meg persze hagymával, de azt nem szoktam elárulni nekik)
és a főbb hozzávalók: a wok, szójaszósz (most épp édes) és a tészta

2015. január 27., kedd

Növényi festés - FAGYAL

Kettes számú kísérleti növény a fagyal. Lehet használni a bogyóját és a levelét is, az egyik kékesszürkére a másik sárgára fest.
A bal motring tisztán növényi festésű, a jobb oldali vegyes (a sárga szálhoz egy régebben festett zöldes színű gyapjút fontam meg, ezt a kettőt cérnáztam össze).

2015. január 25., vasárnap

Het menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: paradicsomleves, spenótos süti
K: tejberízs
Sze: joghurtos padlizsán bulgurral
Cs: nokedli, gombapörkölt
P: padlizsános-lecsós szűzérme rízzsel
Szo: grissini kencékkel (padlizsán-, avokádó-, tojás- és csicseriborsókérm)
V: húsleves, töldséges-csirkés tortillatekercs
Ha szeretnél tortilla lapot készíteni, itt egy recept :)