2014. december 28., vasárnap

Karácsonyi menű

Halászlé
Sütőtök krémleves
Rántott csirkemell
Karaj egyben sütve
Birkasajttal és dióval töltött pulykamell baconba csavarva
Rízs
Knédli
Majonézes krumpli
Párolt lilakáposzta
Barna szósz

Tudom, kicsit túlzásnak tűnik. De sokan voltunk. 
És utána 2 napig nem kellett főznöm!
Jövőre talán megpróbálkozom a karácsonyi pudinggal is :)

2014. december 21., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: gnocci fokhagymás sajtszósszal
K: puliszka
Sze: rántott sajt, krumplipüré, céklasaláta
Cs: paradicsomleves, császármorzsa
P: krumplis lángos
Szo: a városban ettünk indiait
V: rántott csirkemell, rizi-bizi
 Govinda étterem,
és a menű :)

2014. december 20., szombat

Advent 4.

Karácsonyfa díszek, karácsonyi menű, ajándék csomagolás
és sütés, sütés, sütés... 
Pillanatképek a konyhából.
 

2014. december 14., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: paradicsomos húsgombóc
K: sonkás tészta
Sze: chilis bab kukoricával
Cs: tök főzelék
P: vadasszószos tészta
Szo: gyümölcsleves, rántott karfiol
V: halrúd, rizibizi
Hangolódjunk karácsonyra :)

2014. december 13., szombat

Advent 3.

Az ajándékok nagyrész megvannak (ugye?).
Mi már évek óta próbáljuk egyszerűsíteni az ajándékozást. Volt választós karácsony, amikor mindenfélét csináltam, de nem csomagoltam be, és mindenki azt vett el a fa alól, amit a legjobban szeretett volna. És volt egyenkarácsony, amikor mindenki ugyan azt kapta. Pár éve a család egy részével "húzni" szoktunk - csak egy ajándékot adunk és egyet kapunk. Ez több szempontból is nagyon izgalmas! (én például egymás után négyszer húztam a sógoromat:)
Idén ez lesz a fa alatt:

Mondjuk a jobb szélsőt elárulom:
a belsejében pirított kesudió van, azt meggypálinkás-vörösáfonyás marcipán veszi körül, kívül fehér csoki, tetején vörös áfonya. Ezt a variációt idén találtam ki, és nagyon fincsi lett :)
És ha karácsony, akkor narancs.
Vettem egy láda kezeletlen narancsot. Végre nem kell a héját a szemetesbe dobni! Úgyhogy készült minden: narancshéj-por, narancslekvár és kandírozott narancs is.
És végül a csomagolás. Ha nincs otthon szép dobozod, csinálj egyet: így!

2014. december 7., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: tejszínes-gombás csirke bulgurral
K: borsóleves, palacsinta
Sze: csirkemell csíkok palacsintatésztában kisütve, krumplipüré
Cs: zellerkrémleves, tepsiskrumpli fokhagymával
P: párolt karaj, sült cékla, rízs
Szo: zöldségleves, mákosguba
V: káposzta-avokádó saláta, natur csirke
Sült cékla. Még mosogatás közben is szép:)

2014. december 5., péntek

Advent 2.

A buszmegálló díszítésen felbuzdulva csinálatm zöld koszorút a kapuba.
És itt az ideje a citromgolyók elkészítésének is. Nagyon könnyű de hosszadalmas megcsinálni, cserébe viszont évekig szép (és illatos) marad.
Nem kell túl szorosan tűzködni egymás mellé a szegfűszeget - kb 3 hét alatt eléggé összeszárad. Addig pedig olyan isteni citromos-fűszeres illatot áraszt: nehéz megállni, hogy el ne kezdjünk sütni :)
Egyre rövidebbek a napok, elkel a hangulatvilágítás a szobákban is.
2 in 1 foglalkozás a gyerekekkel: diót törünk a sütihez, a héjából pedig diógyertyát készítünk.
A viaszt a kályha tetején melegítjük fel.

2014. november 30., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: brokkoli leves, avokádós szendvics
K: rántott gomba, rízs
Sze: sült padlizsán (tahinis) joghurttal, rízs
Cs: gombás pizza
P: natur csirke, saláta
Szo: tejszínes-zöldséges tészta
V: sült karaj, hercegnő krumpli, barnamártás
Rájöttem, hogy az avokádót nem kell bonyolítani. Elég rákenni a kenyérre.
Mandulával, koktélparadicsommal és tahinis joghurttal nekem nagyon ízlik.
 Amíg a tészta megfő, wokban megpirítom az apróra vágott padlizsánt, majd a répát, hagymát, kaposztát. A végén az egészet összekeverem, löttyintek rá egy kis tejszít és kész.


2014. november 29., szombat

Advent 1.

Ilyenkor általában még semmi karácsonyi hangulatom nincs, annak ellenére, hogy a boltok tömve vannak Mikulásokkal és a városban is egyre több helyen ott a karácsonyfa. A "hangulat nélküliség" szerintem teljesen rendjén is van, az ünnep körüli marketing esik túlzásba. Most még csak annyi dolgunk lenne, hogy elgondolkodjunk: kit és mivel szeretnénk majd meglepni, nem?
És lassan készülődjünk. Fentiek miatt advent első hétvégéjére nálunk ritkán van igazi asztaldísz vagy adventi koszorú - többek között azért, mert akkor Szentestére már unalomig néznénk. Csak odateszek néhány "szépet" egy gyertya mellé. (Remélem ez nem számít eretnekségnek.)
De készül pár nemezfenyő.
 Esténként lámpa helyett gyertyát gyújtunk a folyosón.
És feldíszítettük az iskola melletti buszmegállót :)
(Ez a kép elég gáz, a munka viszont élvezetes volt!)

2014. november 23., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: krumplifőzelék sajttal
K: sütőtökleves, császármorzsa
Sze: szűzérme barnamártással, rízs
Cs: húsgolyó, prumlipüré, lilakáposzta
P: csirkeleves, almás süti
Szo: tepsiben sült kolbász, krumpli, fokhagyma
V: rántott hal rízzsel, grillezett sárgarépával
Kenyerek is készültek a héten, pl. ez az olivás.

2014. november 17., hétfő

Miről álmodik a lány?

Múlt héten régi álmom vált valóra.
Lett egy saját malmom :) Most aztán semmi sem tarthat vissza, őrölök és sütök, amikor csak akarok.
A malomért köszönet Margitnak és Öcsinek!
Niki verhetetlen kenyér receptje továbbgondolva = kedvenc diós kenyerem
3,5 dl langyos víz
1 tk méz
13g élesztő (felfuttatni)
50 dkg liszt (tönköly, durum és fehér liszt)
2 tk só
3 ek olaj (dió vagy oliva)
2 marék durvára vágott dió
Tésztát meggyúrni, 1 órát keleszteni, átgyúrni és formába tenni, kb fél óra múlva tetejét vízzel bekenni és mehet a 250C sütőbe 10 percre, még 15 percig sütni 210C-on.

2014. november 16., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: csicsóka tócsni tejföllel
K: fokhagymaleves, túrós csusza
Sze: tökfőzelék, pörkölt
CS: spenótos tészta
P: tortellini
Szo: paradicsomleves, krumplis lángos
V: gulyásleves (a Mecsek Trail-en)
 Csicsóka. Belőle készült a tócsni - ami pillanatok alatt elfogyott - és a pogácsa is.
A tócsni tényleg jó, itt a recept :)

2014. november 13., csütörtök

Növényi festés - DIÓ

Új őrület a láthatáron: a növényi festés.
Teljesen egyértelmű, hogy ezt is a Waldorf-iskolának köszönhetem, ahol a gyerekek időről időre festenek fonalat vagy textilt növényekkel. Néha nekem is szólnak, hogy gyűjtsek valamit és idén úgy döntöttem, nem állok meg a itt.
Összeszedtem az utcai fák alól a dióburkokat, beszereztem az alapművet, Kemendi Ági festőkönyvét, és neki álltam.
 Elkészítettem a festőlét és bepácoltam a fonalakat, gyapjút. Aztán még másfél napig festegettem.
Ez lett az eredménye: 
Már csak meg kellett fonni.
Na, ez sem váratott nagyon magára, olyan izgatott voltam, hogy milyen lesz...
A két motring között egy árnyalat különbség van.

2014. november 9., vasárnap

Het menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: knédli és káposzta ahogy én csinálom
K: brokkoli leves, mákos guba
Sz: rizseshús
Cs: resztelt máj krumplival
P: paradicsomleves, tarhonya lecsós virslivel
Szo: sütőtök krémleves, palacsinta
V: rakott bab
 A saját sütőtökök kicsik lettek, de nagyon finomak :)

2014. november 6., csütörtök

Gyertyák, mécsesek

Közeleg Márton nap, elővettük kedvenc gyertyatartóinkat.
A fásat pár éve csináltam, egy kerek sajtosdoboz az alapja.
A második képen egy templomi gyertyadísz vagy gyertyatartó van,
nem tudom, hogy hívják az ilyet, de nagyon szép.
A harmadik mécsestartót aquarell papírból hajtogattam.


2014. november 2., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: tárkonyos csirkeraguleves
K: paradicsomos káposzta fasírttal
Sze: zöldségleves, birkasajtos tészta
Cs: gyros
P: lencsefőzelék
Szo: húsleves, gombapörkölt rízzsel
V: brassói aprópecsenye

 Gyerekkoromban időnkén csinált a Béla brassóit.
Nekem ez volt az első, de a gyerekeknél máris bevonult a kedvencek közé :)

2014. november 1., szombat

Moha és Páfrány

Ezt a fonalat is tavasszal festettem, és most eljött az ideje, hogy megfonjam. Színátmenetes, fűzöldtől a sötétzöldig.