2014. május 9., péntek

Fűben, fában

Azt hiszem mindig is érdekeltek a növények. Imádom az arborétumokat, az iskolában a „rendes“ tantárgyak közül a biológiát szerettem a legjobban, van egy csomó szép könyvem növényekről, kertekről, fűszerekről. Az utóbbi pár évben már nem csak a növények szépsége, hanem „tudása“ is egyre jobban érdekel. Szerencsére nem szoktunk igazából betegek lenni, de ha van valami nyavajánk, mostmár elsősorban valamilyen növénnyel igyekszünk segíteni rajta.
Gyuri bácsit, a bükki füvesembert biztosan sokan ismerik. Olvastam egy cikket róla, és elhatároztam, hogy elmegyek egy előadására – ez utóbbi sajnos még várat magára, de barátnémtól kaptam egy kis füzetet, benne Gyuri bácsi legkedvesebb gyógynövényeivel. És ahogy átnéztem, rájöttem, hogy a felsorolt 25-ből 17-et termesztek, vagy gyűjtök:)
Mivel gynyörű helyen lakunk, és idén különösen szép a tavasz, sokat járunk csavarogni a kutyákkal. Ilyenkor nem tudok ellenállni az utamba akadó fűszereknek, virágoknak, gyógynövényeknek. Amit leszedek frissen használom vagy papírdobozban szárítom meg. S mivel a természet bőskezűen ontja e kincseit, időnként van felesleg. Ezeket megtalálod a boltban.

2014. május 4., vasárnap

Mi legyen a reggeli?

Néha még annál is nehezebb, mint a „Mit főzzek?“.
Nálunk most jött el a pillanat, amikor elegünk lett a pirítósból, bundáskenyérből, müzliből és egyébb szokásos reggelikből.
Mivel a lányok csak szénhidrátot hajlandóak reggelizni, szóba sem jön egy tál kompót, valami finom zöldség vagy joghurt. Kénytelen vagyok sütni. (És szokásomtól eltérően megírom a receptet is.)

Csillagsüti (valójában gyümölcsös pite)
Ø22 cm formához
125g olvasztott vaj + 80g barnacukor +2 tojás + 0,6 dl tej + 150g liszt + csipet só + 1 púpos tk sütőporból tésztát keverni, kivajazott formába önteni
tetejére 2 nagy marék piros bogyós gyümölcs (az a jó, ha annyi, hogy nem látszik a tészta) és egy marék vágott mandula
200°C, 45 perc sütés

Bagel
20g élesztőt 2,5 dl vízben 1 tk cukorral felfuttatni
400g liszt (jó, ha vegyes, pl. tönköly és fehérliszt) + 1 tk só + 4 ek olivalolaj hozzáadásával tésztát gyúrni.
1 órát keleszteni, kicsit átgyúrni, 8-9 gombócot formálni és 20 percig pihentetni őket.
Sós vizet forrálni, amiben a lyukas közepű gombócokat 1 percig főzünk (félidőben fordítani), tetejét tojással megkenni
200°C, 25 perc sütés

Rebarbarás süti
300g liszt + 150g őrölt mandula + 1 tk sütőpor + 120g barnacukor + csipet só + 2 ek vaniliás cukor
200g olvasztott vaj + 2 tojást összekeverni, fentiekkel tésztát gyúrni, hűtőben fél órát pihentetni
700g rebarbarát megtisztítani, egyforma darabokra vágni
kivajazott tepsibe tenni a kinyújtott tésztát, tetejére a rebarbarát + egy ek cukor + 2 marék vágott mandula
200°C, 40 perc sütés

 Mazsolás kalács (valójában barhesz)
13g élesztőt 2 dl vízben 1 tk cukorral felfuttatni
+ 500g liszt + 1 tk só + 2 ek barnacukor + 2 közepes főtt krumpli összetörve + 2 ek olaj + 2 marék mazsolából tésztát gyúrunk
1 órát keleszteni
3 részre osztani, minder hosszú hurkává nyújtani, összefonni, fél órát pihentetni
tetejét tojással vagy vízzel megkenni, vágott mandulával megszórni
175°C, 35 perc sütés

Stahl féle keksz
500g liszt + 2 tk sütőpor + 1/2 tk fahéj + csipet só
160g olvasztott vaj + 200g barnacukor + 3 tojás + 2 ek vaniliás cukor + a fenti lisztes keverék + összesen 220g pisztácia vagy manduls és vörös áfonya kisebb darabokra vágva
a kész tésztát kétfelé osztani, rudat formálni, 180°C, 35 perc sütés
a rudakat 15 perch hülés után óvatosan felszeletelni, a szeletek mindkét oldalát 10 percig 160°C sütni
zárt dobozban 3 hétig is eláll

Spenótos süti
2 nagy csokor durvára vágott spenótot 2 ek vajon, sóval, borssal megdinsztelni
2 ek vajban 1 tk hinget 1/4 tk szerecsendiót, 2 ek lisztet pirítani + 180 ml tejjel besamelt készíteni
+ 250g apróra vágott feta vagy ricotta + a kész spenót
fenti keverékkel megtölteni a levelestésztával bélelt tenyérnyi formákat
200°C, 35 perc sütés (amíg megpirul)

Kifli többféle lisztből
13g élesztőt 3 dl vízben 1 tk cukorral felfuttatni
+ 500g liszt (1:2:2 rozs:durum:finomliszt) + 2 tk só + 2 ek olajjal tésztát gyúrni
45 percig keleszteni
sütőpapírral bélelt tepsibe kifiket vagy zsömléket formázni, 20 percet pihentetni
250°C, 5 perc majd 210°C, 15 perc sütés

2014. május 1., csütörtök

Vetemény

Egyszer láttam egy kisfilmet egy idős néniről, aki igen érdekesen művelte a kertjét. Nagyjából semmit nem csinált a szokásos módon, ültetés helett például csak eldobálta a krumplit, a magokat sem takarta be földdel, modnván: a gazt sem ülteti el senki, mégis milyen jól nő. Izgalmas volt és hihetetlen is, hogy így is lehet. Nem tudtam maradéktalanul magamévá tenni ezt a kertművelési módot, egy valami azonban nagyon megfogott. Rengeteget mulcsolt. Ez teljesen logikuls, ezért én is kipróbáltam tavaly. Mivel nincs szalmánk, viszont van füvünk, azzal. Nem is értem, hogy miért nem csinálja ezt mindenki, és mi miért nem kezdtük el előbb. Pedig olyan egyértelmű. A levágott fű csak gond. A komposzton berohad, kidobni meg nem fogjuk. Most a kocsibeállón megszárítjuk (a szomszédokét is, akik nyilván kicsit hóbortosnak tartanak minket, de ez úton is köszönjük nekik a füvet!), aztán behordom a zöldségek közé.
 
A föld nem szárad ki olyan gyorsan, kevesebbet kell locsolni, a gyom sem nő annyira, mert nem süti a talaj felszínét a nap, ami mégis kinő, azt könnyebb kihúzni, eső után nem lesz sáros a lábam, és a termések is tiszták maradnak, akkor is, ha leérnek a fűbe. Plusz tápanyag jut a földbe. Attól sem kell tartani, hogy eláraszt minket a rengeteg fű, mert hetente újra lehet szórni a veteményest, addigra annyira összeesik/elfogy. (A teljesen megszárított füvet papírdobozban vagy zölséges rekeszben sokáig lehet tárolni, csak arra kell vigyázni, hogy ne legyen nedves.)

2014. április 27., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: Kalács, sonka, főtt tojás
K: Hagymaleves, marokkói csirke, sültkrumpli, saláta
Sze: Tökfőzelék, fasírt
Cs: Milánói makaróni
P: Paprikás krumpli
Szo: Puliszka
V: Gulyásleves
Idén ilyen kalácsokkal vártuk a locsolókat.

2014. április 25., péntek

Festés


Mostanában egy kicsit hűvösebb volt az idő, ezért esténként sütöttem valamit, és ha már meleg volt a sütő, festettem is. Izgalmas figyelni, hogyan alakulnak a színek, és vajon az lesz-e a végeredmény, amit elképzeltem. Most elégedett vagyok, ezt szerettem volna :)
 

 

2014. április 20., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: Hortobágyi húsos palacsinta
K: Spárgakrémleves, puliszka
Sze: Házi kenyér sült zsírral és lilahagymával
Cs: Fritellini di ricotta (gyümölcsös ricottás palacsinta)
P: Lecsós szűzérme bulgurral
Szo: Gnocci
V: Sólet
általában ribiztit szoktam bele tenni, de áfonyával is nagyon finom :)
a lányok tesznek rá egy pici juharszirupot is


2014. április 19., szombat

Pink Panther

Most meg rózsaszín festékem maradt - hiába na, nehéz eltalálni, hogy pontosan mennyi kell... Nem baj, Panna sálja úgyis nagyon tetszett, gondoltam csinálok hasonló fonalat, csak türkiz helyett ezzel a maradék pinkkel.
 
 
Ő is ondé fonal lett, a vastagabb szál szépen csavarodik a vékony köré. Kata szeretne belőle magának sapkát (mit NEM szeretne?) de egyenlőre ott pihen a Piacon.

2014. április 13., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: Zellerkrémleves sajtos melegszendviccsel
K: Tökfőzelék
Sze: Carbonara tészta
Cs: Chili con carne
P: Rakott tészta
Szo: Paprikás csirke
V: Húsleves, rizsibizi egybensült hússal

2014. április 6., vasárnap

Léböjt kúra

Idén harmadik alkalommal voltunk léböjtölni.
Ezt a receptet Vlagyitól, a gyógymasszőrtől kaptam, aki lelkemre kötötte, hogy a kúra alatt igyak sokat (vizet vagy üres gyümölcsteát), pihenjek (ne legyenek a gyerekek a közelemben), ne legyek otthon (hárman elvonulunk egy kis faluba).

1. nap - leépítés
Reggeli: 250 ml káposztalé, 1 kis adag müzli friss gyümölccsel, 125 ml narancslé
Tízórai: 250 ml répalé
Ebéd: nyers reszelt répa+uborka+zeller
Uzsonna:1 kis adag gyümölcs, 125 ml répa-almalé
Vacsora: az nincs

2. 3. 4. 5. nap - lénapok
az első lénapon reggeli előtt meg kell inni 30 g Glaubersót 0,2 l vízben feloldva. Hashajtó. Az íze borzalmasabb, mint a hatása.
Reggeli: 250 ml káposztalé
Tízórai: 250 ml répalé 75 ml almalével összekeverve
Ebéd: 250 ml zöldséglé (lehet melegen egy kis borssal ízesítve, tányérból, kanállal :)
Uzsonna: 125-125 ml répa-narancslé
Vacsora: 150 ml céklalé


6. nap - első felépítőnap
Reggeli: tea - bármilyen
Tízórai: 1 reszelt alma
Ebéd: egy csésze üres húsleves
Uzsonna: 1 pohár répalé
Vacsora: 1 főtt krumpli

7. nap - második felépítőnap
Reggeli: tea, müzli almával és tejjel
Tízórai: gyümölcs
Ebéd: 2 főtt krumpli paradicsommal
Uzsonna: joghurt
Vacsora: almakompót, kétszersült

A kúra hozadékai általában:
Kitaláljuk, hogy mit főzünk a következő 2 hétben.
Megvarrjuk a javítani való ruhákat.
Kitakarítjuk a kocsit és befestjük Zsuzsi haját.
Olvasunk, sétálunk és pletykálunk :)

2014. április 3., csütörtök

Őszi színek

Megint egy kísérlet. És sajnos nem sikerül mindegyik olyan nagyszerűen. Szép ősz-színű gyapjút vettem (sajnos nem tudom milyen fajta, de nem merinó, mert szúr). A felét összekártoltam, a másik felét keverés nélkül színesre fontam.
A többiekhez képest nagyon sprőd, még nem tudom, hányadán állok vele.

2014. március 30., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: Gombaleves medvehagymás-sajtos rúddal
K: Paradicsomos krumpli
Sze: Nudli - mákos és szilvalekváros
Cs: Borsófőzelék
P: Gyros
Szo: Húsleves, túrófánk
V: Négysajtos penne
Nem is bíztam benne, de még a lányoknak is ízlett.

2014. március 26., szerda

Selyemcukor

Azért lett ez a neve, mert halvány rózsaszínből narancsba hajló fonalat szerettem volna festeni. Végül erősebbek lettek a színek, de a neve már rajta maradt.
 
 
Rengeteget dolgoztam ezzel a fonallal - cserébe szuper hosszú 
és jó vékony lett :)
A megfestett gyapjút hosszában kettészedtem, és így fontam meg a két szálat. Mindkettő naranccsal indult és pinkbe érkezett, a kész fonal is ilyen. Keresd a Piacon.

2014. március 23., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: Tepsiben sült csirkecomb és krumpli
K: Hagymaleves, grízestészta
Sze: Sóskakrém hercegnőkrumplival és sült virslivel
Cs: Meggyleves, rízsfelfújt
P: Makaróni
Szo: Szendvics és maradékok, mert medvehagymázni mentünk
V: Sült pulyka zöldségekkel

A csajok szerint a kenyér a legjobb az egészben :(

2014. március 21., péntek

Tenger

Megint egy kísérlet. Maradék zöld festékemet szerettem volna elhasználni, így lett ez a kétágú előfonal tenger színű.
 
 Végül a kék dominál benne jobban (ahogy az egy tengertől el is várható) és egész sok lett. A bal alsó kép lett leginkább színhű. Megtalálod a piacon.

2014. március 16., vasárnap

Heti menű

Beindult a kertszezon, ezért szeretnék kevesebb időt tölteni a konyhában. A héten lánc-főzök:)

H: Húsleves, császármorzsa (Nagy adag leves főzök húsos csontból, sok zöldséggel és egy darab marhahússal. A csontról leszedett húst tálalom. A maradék leves lefagyasztom.)
K: Marhahús almaszósszal és főtt krumplival (A hús tegnap elkészült. Az almából még kompót állapotában teszek félre holnapra.)
Sze: Almakompót és krokett (A tegnap megmaradt krumpliból készül a krokett, amit sütőben sütök meg.)
Cs: Bácskai rizseshús (Ősszel főztem bográcsban pörköltet, amit lefagyasztottam, ebből veszek elő egy adagot. Kuktában kicsit megpirítom a rizst, ráöntöm a pörköltet, még egy kis vizet. Ha megfőtt, hozzákeverem a húslevesből megmaradt, felkockázott répát. Ettől lesz bácskai.)
P: Zöldséges woktészta (Wokban megpirítok vékony csíkokra vágott hagymát, káposztát, répát, felöntöm a hétfőről maradt levessel, beleteszem a woktésztát vagy rízstésztát. Lefedem, 10 perc alatt párszor megkavarom és kész.)
Szo: Paradicsomos káposzta, fasírt (Tegnapról maradt káposztából, és a múlt héten ki nem sütött, lefagyasztott fasírtból.)
V: Rántott hal kukoricával és krumplipürével

2014. március 12., szerda

Rozsda

Megfestettem egy gombolyag nyers gyapjút. Olyan lett, mint a húsevő növény virága, de vajon a közepe milyen színű? Minden esetre rozsdabarnára színeztem hozzá a gyapjút, amiből a fonal másik ágát szeretném készíteni.
 
 
 Két nagy gombolyag fonal készült, megtalálod a Piacon.

2014. március 9., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: Svéd húsgolyó barnamártással, áfonya lekvárral és krumlipürével
K: Túróscsusza
Sze: Sült kolbász almával, krumplival és céklasalátával
Cs: Tökfőzelék fasirttal
P: Borsóleves, túrógombóc
Szo: Lecsós tarhonya
V: Baconbe csavart csirkemáj, majonézes krumpli
Nagy örömömre a boltból hazafelé találtam pár szál ibolyát.
Aztán elmentek a gyerekek és hoztak egy eszméletlen nagy csokorral!

2014. március 6., csütörtök

Ágak

Minthogy beköszöntött a tavasz, elővettem a metszőollómat. Kicsit hamarabb is lehetett volna, de így alakult. A levágott ágakból általában mulcs vagy támaszték lesz a veteményesben, mások előkelőbb helyen végeznek.

2014. március 2., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: Tepsiben készült marokkói csirke és krumpli
K: Paradicsomos húsgombóc
Sze: Csirkeleves grízgaluskával
Cs:  Maradék leves és mákos guba
P: Kelkáposzta főzelék
Szo: Sültkrpumli, sültvirsli
V: Paprikás krumpli
Kapós a mákos guba, egy egész tepsivel kell csinálni... tojáshabot sütök a tetejére, és szilvalekvárral esszük.