2014. november 30., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: brokkoli leves, avokádós szendvics
K: rántott gomba, rízs
Sze: sült padlizsán (tahinis) joghurttal, rízs
Cs: gombás pizza
P: natur csirke, saláta
Szo: tejszínes-zöldséges tészta
V: sült karaj, hercegnő krumpli, barnamártás
Rájöttem, hogy az avokádót nem kell bonyolítani. Elég rákenni a kenyérre.
Mandulával, koktélparadicsommal és tahinis joghurttal nekem nagyon ízlik.
 Amíg a tészta megfő, wokban megpirítom az apróra vágott padlizsánt, majd a répát, hagymát, kaposztát. A végén az egészet összekeverem, löttyintek rá egy kis tejszít és kész.


2014. november 29., szombat

Advent 1.

Ilyenkor általában még semmi karácsonyi hangulatom nincs, annak ellenére, hogy a boltok tömve vannak Mikulásokkal és a városban is egyre több helyen ott a karácsonyfa. A "hangulat nélküliség" szerintem teljesen rendjén is van, az ünnep körüli marketing esik túlzásba. Most még csak annyi dolgunk lenne, hogy elgondolkodjunk: kit és mivel szeretnénk majd meglepni, nem?
És lassan készülődjünk. Fentiek miatt advent első hétvégéjére nálunk ritkán van igazi asztaldísz vagy adventi koszorú - többek között azért, mert akkor Szentestére már unalomig néznénk. Csak odateszek néhány "szépet" egy gyertya mellé. (Remélem ez nem számít eretnekségnek.)
De készül pár nemezfenyő.
 Esténként lámpa helyett gyertyát gyújtunk a folyosón.
És feldíszítettük az iskola melletti buszmegállót :)
(Ez a kép elég gáz, a munka viszont élvezetes volt!)

2014. november 23., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: krumplifőzelék sajttal
K: sütőtökleves, császármorzsa
Sze: szűzérme barnamártással, rízs
Cs: húsgolyó, prumlipüré, lilakáposzta
P: csirkeleves, almás süti
Szo: tepsiben sült kolbász, krumpli, fokhagyma
V: rántott hal rízzsel, grillezett sárgarépával
Kenyerek is készültek a héten, pl. ez az olivás.

2014. november 17., hétfő

Miről álmodik a lány?

Múlt héten régi álmom vált valóra.
Lett egy saját malmom :) Most aztán semmi sem tarthat vissza, őrölök és sütök, amikor csak akarok.
A malomért köszönet Margitnak és Öcsinek!
Niki verhetetlen kenyér receptje továbbgondolva = kedvenc diós kenyerem
3,5 dl langyos víz
1 tk méz
13g élesztő (felfuttatni)
50 dkg liszt (tönköly, durum és fehér liszt)
2 tk só
3 ek olaj (dió vagy oliva)
2 marék durvára vágott dió
Tésztát meggyúrni, 1 órát keleszteni, átgyúrni és formába tenni, kb fél óra múlva tetejét vízzel bekenni és mehet a 250C sütőbe 10 percre, még 15 percig sütni 210C-on.

2014. november 16., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: csicsóka tócsni tejföllel
K: fokhagymaleves, túrós csusza
Sze: tökfőzelék, pörkölt
CS: spenótos tészta
P: tortellini
Szo: paradicsomleves, krumplis lángos
V: gulyásleves (a Mecsek Trail-en)
 Csicsóka. Belőle készült a tócsni - ami pillanatok alatt elfogyott - és a pogácsa is.
A tócsni tényleg jó, itt a recept :)

2014. november 13., csütörtök

Növényi festés - DIÓ

Új őrület a láthatáron: a növényi festés.
Teljesen egyértelmű, hogy ezt is a Waldorf-iskolának köszönhetem, ahol a gyerekek időről időre festenek fonalat vagy textilt növényekkel. Néha nekem is szólnak, hogy gyűjtsek valamit és idén úgy döntöttem, nem állok meg a itt.
Összeszedtem az utcai fák alól a dióburkokat, beszereztem az alapművet, Kemendi Ági festőkönyvét, és neki álltam.
 Elkészítettem a festőlét és bepácoltam a fonalakat, gyapjút. Aztán még másfél napig festegettem.
Ez lett az eredménye: 
Már csak meg kellett fonni.
Na, ez sem váratott nagyon magára, olyan izgatott voltam, hogy milyen lesz...
A két motring között egy árnyalat különbség van.

2014. november 9., vasárnap

Het menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: knédli és káposzta ahogy én csinálom
K: brokkoli leves, mákos guba
Sz: rizseshús
Cs: resztelt máj krumplival
P: paradicsomleves, tarhonya lecsós virslivel
Szo: sütőtök krémleves, palacsinta
V: rakott bab
 A saját sütőtökök kicsik lettek, de nagyon finomak :)

2014. november 6., csütörtök

Gyertyák, mécsesek

Közeleg Márton nap, elővettük kedvenc gyertyatartóinkat.
A fásat pár éve csináltam, egy kerek sajtosdoboz az alapja.
A második képen egy templomi gyertyadísz vagy gyertyatartó van,
nem tudom, hogy hívják az ilyet, de nagyon szép.
A harmadik mécsestartót aquarell papírból hajtogattam.


2014. november 2., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: tárkonyos csirkeraguleves
K: paradicsomos káposzta fasírttal
Sze: zöldségleves, birkasajtos tészta
Cs: gyros
P: lencsefőzelék
Szo: húsleves, gombapörkölt rízzsel
V: brassói aprópecsenye

 Gyerekkoromban időnkén csinált a Béla brassóit.
Nekem ez volt az első, de a gyerekeknél máris bevonult a kedvencek közé :)

2014. november 1., szombat

Moha és Páfrány

Ezt a fonalat is tavasszal festettem, és most eljött az ideje, hogy megfonjam. Színátmenetes, fűzöldtől a sötétzöldig.


2014. október 31., péntek

Könyvdoktor

Ma fennt voltunk a gyerekekkel a várban, az Országos Széchényi Könyvtárban. A Múzeumok Őszi Fesziválja programsorozat keretében részt vettünk egy "Könyvdoktor" foglalkozáson, ahol a könyvkötés és könyvrestaurálás műhelytitkaiba avattak be minket. Láttuk a műhelyt, több száz éves könyveket és betegségeiket, fogdostunk régi és új papírokat, pergament és bőröket, készítettünk papírpépet, megnéztük az óriási préseket és papírvágót.
A végén volt egy kis foglalkozás is, ahol füzetet és könyvet kötöttünk magunknak a lányok legnagyobb lelkesedése mellett.
A "termés" :)

2014. október 26., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: gombás gnocchi
K: sóska(főzelék)
Sze: tepsiben sült csirkecomb, rizibizi
Cs: knédli káposztával és disznóhússal
P: fokhagymaleves, meleg almáspite vanília fagyival
Szo: töltött dagadó, törtkrumpli
V: spenóts, szárítottparadicsomos tészta
 Csütörtökön Kassán ettük a knédlit :)

2014. október 22., szerda

Újra forog a rokka

A nyár szépen eltelt egy percnyi rokkázás nélkül. Beletörődtem, hogy valószínűleg nincs itt az ideje, ha ennyire nem jutottam hozzá. Aztán nemrég, egy este, amikor nem volt mit olvasnom, elővettem :)
 A fonalat még tavasszal festettem, nagyon vártam, hogy elkészüljön.
Szerencsére még volt pár napos délután, amikor a teraszra is kiültem vele.
Hosszú és vékony fonal lett, egy kis testvérke is van, ami sokkal narancsosabb.

2014. október 19., vasárnap

Heti menű

...válaszok a "Mit főzzek?" örök kérdésére...

H: hagymás krumplisáláta, rántotthús
K: sütőtök leves, rakott palacsinta
Sze: krumplis tészta
Cs: csülkös bableves
P: rakott zöldség sajtszósszal
Szo: paradicsomos káposzta
V: gulyásleves (és futóverseny)
Nincs étlefotó, bocsánat.
Kata, Berzsó és Flóra a futóverseny rajtjában (boldog szülőktől övezve)

2014. október 15., szerda

Házisajt

Házisajtot te is nagyon könnyen készíthetsz (feltéve, ha van egy lányod, aki csinál neked egy ilyen remek sajtkészítő edényt).
A többi már gyerekjáték, itt a recept:
1 l házitejet jól felforralni 
beletenni 2 kávéskanál sót
egy marék fűszert
6 kávéskanál 20%-os ecetet
(ez utóbbitól fog "összeugrani" a tej)
A sajtkészítőt ki kell bélelni egy vékony gézzel, kicsurgatni a felesleges lét, lefedni a tetővel, kicsit megnyomni és hűtőbe tenni.
Másnap már lehet is enni :)